Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete levnější léky? Řekněte si o ně

Reformy ve zdravotnictví v podání vlády Petra Nečase (ODS) přináší nové a nové poplatky, a aby toho nebylo málo, to, co dříve mohl pacient dostat na lékařský předpis (hrazeno pojišťovnou), bylo počátkem léta zrušeno. Do boje tak vytáhl Svaz pacientů ČR s heslem: „neplaťte léky, žádejte je na pojišťovnu!“

Přese vše existuje právo pacientů na plně hrazený lék (v každé skupině léčiv by měl být jeden), který je možné si v ordinacích vynutit. „Doporučujeme proto pacientům, aby požadovali po svých ošetřujících lékařích předepisování léků, které již nemusí doplácet a v praxi tak trvali na dodržování ústavního principu práva na bezplatnou zdravotní péči na základě veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí 1. viceprezidentka Svazu pacientů ČR Alena Gajdůšková.

Pokud jim bude jejich právo odepřeno či lék bude neúčinný, mají se obrátit na pacientského ombudsmana nebo přímo na Svaz.

V současné situaci vypadá léčení takto: z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno čím dál méně, zatímco pacienti platí čím dál více. Finanční situaci pacientů pak zhoršuje to, když jsou léčeni v tzv. odborném centru, které jim poskytuje léky zdarma. Po ukončení léčby v takovém zařízení pak pacienti v lékárnách zaplatí nemalé doplatky na tytéž léky.

„Ministr Heger evidentně nevnímá nejen nesoulad svých opatření s právem občanů garantovaným ústavou ani nerovnost, kterou svými opatřeními způsobuje mezi jednotlivými aktéry poskytujícími zdravotní péči nebo podnikajícími ve zdravotnictví,“ uvádí Gajdůšková a dodává, že v tuto chvíli není možné dosáhnout nápravy jinak, než přistoupit na neempatická pravidla, která vymýšlí současná vláda.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy