Okradou vás a nechají v cizině bez pomoci! Stát si neví rady

Sezóna krachujících cestovek je v plném proudu. Zatím poslední padlou kanceláří je Dolce Vita, která nechala desítky klientů na severu Afriky. Přitom ještě před pěti dny nabízela další zájezdy potenciálním klientům.

reklama

Jak to, že cestovní kanceláře do poslední chvíle loví klienty a pak z ničeho nic vyhlásí úpadek? To snad tyto kanceláře o svých finančních problémech nevědí a objeví se z čista jasna? Ne. Majitelé to vědí moc dobře, ale buď finanční problémy nechtějí vidět a bláhově věří na zázrak, nebo se jednoduše jedná o tunel. Majitel kanceláře nakonec sbalí peníze a zmizí s tím, že to vyřeší pojišťovna.

Mnohdy ale není společnost ani pojištěna a její klienti jsou bez peněz odkázáni na pomoc české ambasády v dané zemi. Politici se teď snaží najít řešení, které by pomohlo klientům a zabránilo pochybným podnikatelům v jejich činnosti, na niž doplácí zákazník.

Komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková pro stranický tisk Haló noviny uvedla: „Dosud neexistují postihy. Živnostenský zákon, ač byl opakovaně novelizován, oblast cestovního ruchu v úpravách dost opomíjel. Obrací se na mě lidé z Asociace cestovních kanceláří i průvodcovské asociace, podle nichž by se s tím něco mělo dělat“. Zatím totiž například neexistuje kontrola ze strany státu, která by hlídala, zda mají cestovky povinné pojištění proti úpadku.

Navíc stále dochází k případům, kdy po úpadku cestovní kanceláře dostane její majitel soudní zákaz vykonávat tuto podnikatelskou činnost a následně si stejně otevře novou kancelář. To je i příklad zkrachovalé Dolce Vita, kde existují přímé vazby na dříve zkrachovalou CK Sunny Days.

Nezbývá než doufat, že se věci dají do pohybu a stát zabrání podobným lidem v trestné činnosti, na které zatím prodělává člověk těšící se na zaslouženou dovolenou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky