CK Dolce vita ohlásila krach, 200 klientů přišlo o dovolenou

Další cestovní kancelář v ČR zkrachovala, úpadek vyhlásila pražská CK Dolce vita. V pondělí o tom informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) s tím, že v zahraničí má zhruba sto klientů.

reklama

Tito turisté mají být v Tunisku a na Djerbě, dalších 200 lidí však má zakoupený zájezd. Na ten už ale neodjedou.

"Podle sdělení zástupců cestovní kanceláře je o všechny klienty v zahraničí postaráno, mají zaplacené ubytování po celou dobu pobytu a také uhrazené letenky zpět do České republiky. Do pátku tohoto týdne by se měli vrátit zpět všichni klienti nacházející se v zahraničí. Momentálně se čeká na oficiální vyjádření pojišťovny," informovala tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

Důvodem úpadku, který byl vyhlášen v neděli v noci, je platební neschopnost, kterou se cestovní kanceláři nepodařilo vyřešit. "Z důvodu platební neschopnosti, kterou se nám přes veškerou naši usilovnou snahu nepodařilo vyřešit, nejsme schopni řádně zajistit realizaci zájezdů s odletem od 23. července 2012 pořádané naší cestovní kanceláří a zároveň jsme též i ukončili prodej veškerých dalších zájezdů. Z tohoto důvodu vyhlašuje cestovní kancelář CK Dolce vita úpadek," píše cestovní kancelář na svých webových stránkách.

Podle AČCKA cestovní kancelář už minulý týden postupně stahovala veškerou nabídku zájezdů a to do Tuniska a Egypta, na které se specializovala. "Dále nabízela zájezdy do Řecka a Turecka. Rovněž vedení kanceláře řešilo se svými právníky v posledních dnech přechod z činnosti cestovní kanceláře na činnost cestovní agentury. Pak by Dolce Vita a.s. jen prodávala zájezdy jiných cestovních kanceláří. To se však cestovní kanceláři nepodařilo," poznamenala Petříčková s tím, že cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku u České podnikatelské pojišťovny v souladu se zákonem, poškození klienti se tedy nemusí obávat, že by nedostali vložené prostředky zpět.

Pražská cestovní kancelář CK Dolce Vita a.s. se objemem svých zájezdů řadila spíše mezi menší cestovní kanceláře. Na trhu zájezdů operovala velmi krátkou dobu, neboť vznikla v únoru 2010.

Letos se jedná o šestou cestovní kancelář, která se dostala do finančních problémů a podnikala v cestovním ruchu velmi krátce, po CK Asteri tour, CK Redgreentours, CK Filip, CK Globaltour a CK BG Travel. "Nicméně ve všech případech se úpadky týkaly malých cestovních kanceláří. Ve srovnání s celkovým počtem cestovních kanceláří aktuálně působících na českém trhu se jedná pouze o necelé jedno procento krachujících subjektů," upozornila Petříčková.

V České republice nyní působí podle seznamů pojišťoven 1035 cestovních kanceláří, které v loňském roce na našem trhu prodaly 2,088 milionu zájezdů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky