Potvrzeno! Škrty nás vedou do pekel

Předseda nové politické strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek cítí zadostiučinění. Zpráva o výsledku státního rozpočtu za první pololetí tohoto roku totiž potvrzuje, že vláda provádí tupé škrty, které nepovedou ke schodku 105 miliard, jaký byl pro tento rok plánován. Schodek bude dle všeho výrazně překročen.

reklama

Schodek rozpočtu je po půl roce 72 miliard korun, což je o 10 miliard více než loni. „To je skutečně tristní výsledek dvouleté rozpočtové politiky vlády, která má stále ještě odvahu nazývat se vládou rozpočtové odpovědnosti,“ uvedl Paroubek.

To vše je důsledkem nižšího příjmu z daní o 3% v meziročním srovnání, zatímco v rozpočtu vláda počítala se 7% nárůstem. Z klesající spotřeby domácností pramení zhoršení české ekonomické situace. Lidé nižšími výdaji reagují na zdražování a nižší mzdy.

Vláda ničím nepodporuje poptávku a s ní i ekonomický růst. Jejich snaha zlikvidovat státní dluh přivedla zemi do horšího stavu než jaký byl předtím. Podle Paroubka by měla vláda odstoupit.

„Za současnou ekonomickou situaci a stav veřejných financí nese odpovědnost výhradně Nečasova vláda, která Českou republiku jako jedinou z okolních zemí přivedla do recese“ dodává Paroubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky