Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reportéři ČT drtí ODS: Jejich byznys? Ztráty firmy a vyšší ceny!

Reportéři ČT drtí ODS: Jejich byznys? Ztráty firmy a vyšší ceny!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V jedné z reportáží se Reportéři ČT zabývali drahým teplem, které lidé platí v městské části Praha 4. Teplo zde zprostředkovává akciová společnost 4-Energetická, kterou vlastní přímo radnice Prahy 4.

Jak je výše uvedeno – společnost 4-Energetiská vlastní místní politici z ODS včetně poslance Marka Bendy. Firma teplo dodává od roku 2010. Vlastní 132 tepelných zdrojů, 150 předávacích stanic a 4,5km kanálů.

Dříve Prahu 4 obhospodařovávala firma Ziegler ZZ, která služby poskytovala na klíč. Radnici platila ročně sedm milionů a přes to ještě firma pana Zieglera vydělávala a cena za gigajoule byla až o 150,- korun nižší.

Dnes tedy firma 4-Energetická nájem neplatí, cena tepla je značně vyšší, ale hospodářský výsledek pro radnici není nikterak valný. Firma totiž vykazuje za loňský rok ztrátu až 5 milionů, i když mluvčí společnosti uvádí „jen“ 2,7 milionů korun.

Jan Pavel z VŠE v Praze uvedl, že firmy, které jsou založeny obcí, mají často problém, neboť se většinou ukáže, že obce neumí ve firmě hospodařit. Je jen otázkou, zda nezáměrně či záměrně. Každopádně důvodem je to, že není tlak majitele na zisk, a proto tyto firmy nefungují.

V tom s ním souhlasí Ziegler. „V soukromé firmě buď si na sebe vyděláte, nebo firmu zavřete,“ uvedl. Ve 4-Energetické není nikdo kompetentní k vedení takové firmy. Firma najímala energetika, v tuto chvíli však servis a služby pro společnost zajišťuje bez výběrového řízení bývalý radní Tomanec, který o vzniku společnosti jako radní hlasoval.

To považuje Transparency International za střet zájmů. 4-Energetická je však s Tomancem spokojená. Ten sice není kompetentní, ale najímá si odborníky, kteří mu radí.

Společnost 4-Energetická slibovala snížení cen pro spotřebitele, realita je nakonec výrazně jiná. Obyvatelé některých lokalit platí až o 30% více než dříve. A tak značně přesahují sumy, které platí jiní obyvatelé Prahy za stejné služby. Za rok tak lidé zaplatí i o dva tisíce více.

4-Energetická provedla rekonstrukci jedné z pražských ulic. Při přezkoumání si nechala vyplatit o 230% více, než rekonstrukce měla stát.

Transparency se obává, že z městské části Praha 4 jsou vyváděny peníze na soukromé účely či do stranických pokladen. To však všichni radní důrazně popřeli.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy