ČEZ otevřel nabídky na dostavbu Temelína, váží 1,5 tuny

Energetická skupina ČEZ otevřela nabídky tří kvalifikovaných zájemců o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Skupina o tom informovala v úterý s tím, že otevřením nabídek zároveň zahájila proces jejich posuzování.

660
reklama

Společnost ČEZ včera převzala od kvalifikovaných zájemců tři nabídky celkem v třiasedmdesáti krabicích, které dohromady vážily 1,5 tuny. Tendru na projekt dostavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín se zúčastní francouzská společnost Areva, konsorcium společností Westinghouse Electric Company, LLC a Westinghouse Electric ČR a konsorcium MIR.1200 společností Škoda JS, Atomstroyexport a Gidropress.

„Na této zakázce, která je největší v historii ČEZ i celé České republiky, nám velmi záleží. Při výběru dodavatele budeme postupovat naprosto transparentně. Jde celosvětově o jediný tendr, který probíhá podle pravidel zadávání veřejných zakázek,“ řekl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Podle informací skupiny ČEZ bylo pro účely posuzování nabídek kvalifikovaných uchazečů speciálně proškoleno více než sto expertů. Nakládání s informacemi bude rovněž podléhat přísným bezpečnostním opatřením, na která společnost ČEZ vyčlenila desítky milionů korun. „Aby bylo postaráno o bezpečnost informací, v sídle ČEZ na Duhové i v prostorách Jaderné elektrárny Temelín, kde bude probíhat posuzování nabídek i jednání o nabídkách s uchazeči, byly připraveny speciální, nadstandardně chráněné prostory,“ uvedla Michaela Chaloupková, ředitelka divize nákup skupiny ČEZ.

Ve výběrovém řízení bude posuzována technická specifikace projektu včetně bezpečnosti a licencovatelnosti, dalších zhruba padesát procent bude tvořit ekonomická stránka nabídky, tedy cena a obchodní podmínky, jako například záruky či platební podmínky. „Veškeré požadavky zadavatele na předmět veřejné zakázky, tedy na dodávku dvou kompletních bloků jaderné elektrárny na klíč, včetně palivových souborů na devět let provozu, jsou podrobně specifikovány v obsáhlé zadávací dokumentaci,“ připomněl tisková mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ vyhlásil veřejnou zakázku 3. 8. 2009. Do jara 2010 se kvalifikovali zájemci, se kterými pak do října 2011 probíhala jednání, při kterých obě strany projednaly veškeré aspekty dotčené veřejné zakázky. Společnost ČEZ má nyní na výběr dodavatele více než rok. Podpis smlouvy je naplánován na konec roku 2013.

Témata: čez | temelín

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky