České školství jde do háje!

České školství je na tom kvůli současné vládě Petra Nečase špatně. Dlouho na tento fakt upozorňoval stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Teď mu však dala za pravdu i studie, kterou vypracoval Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu.

reklama

 

Studie nesoucí název „Dopad vzdělanosti na dlouhodobý hospodářský růst a deficity důchodového systému“ ukazuje, že vládní kroky jsou chybné a dopadají na ekonomiku celé České republiky. Školství je v rukou pravice už od roku 2006, a tak nelze studii považovat za krátkodobou a její výsledky tak za náhodné.

Chládek uvádí příklad regionálního školství u nás. „Nejen, že je u nás kvůli vládním škrtům regionální školství dlouhodobě podfinancováno – vláda například sebrala školám 80% finančních prostředků na pomůcky – ale bývalý ministr školství Dobeš dokonce přišel s návrhem na nový způsob financování regionálního školství, který by doslova zlikvidoval síť základních škol,“ uvedl Chládek.

Problém by s novým ministrem školství Petrem Fialou mohl být vyřešen, neboť ten reformy regionálního školství vymyšlené Dobešem zastavil, zatím nás však neseznámil se svým názorem, jak chce problémy regionálního školství řešit. Vláda Petra Nečase neustále hovoří o podpoře vzdělávání a učňovského školství. Zatím ovšem jen hovoří a nic se neděje.

Chládek dále uvádí: „dalším příkladem pak může být zavedení zápisného, tedy převlečeného školného, které podle sociální demokracie může vytvořit sociální bariéru v přístupu ke vzdělávání, což je důvod, proč s takovým opatřením nemůžeme souhlasit.“

Tím ale výčet škod, které pravicové vlády na českém vzdělávání páchají, nekončí. Největší škodou, kterou se blýskla vláda za celou svoji vládu, je doslova zpackaná státní maturita. „Kdy kvůli špatně nastavenému systému hodnocení maturitu neabsolvovala pětina středoškoláků a některým z nich dokonce bylo z absurdních důvodů znemožněno pokračovat ve studiu na vysoké škole,“ rozhořčeně dodává Chládek.

Podle Chládka jsou však škrty cestou do pekel českého školství. „Kvalita vzdělávání se odvíjí od kvalitního zázemí a kvalitního učitele,“ uvedl. Škrty se odrazí na financování pomůcek, ale hlavně na mzdách učitelů, které už v dnešní době nejsou, kdo ví jak vysoké.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky