Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pultech obchodů se prodávají toxičtí pstruzi z domácí produkce

Na pultech obchodů se prodávají toxičtí pstruzi z domácí produkce

Foto: Pixmac

Téměř v pětině zakoupených vzorků pstruhů z českých farem objevilo sdružení dTest nadlimitní množství rakovinotvorných látek a látek ovlivňující geny člověka. Není vyloučené, že se nelegálně používaly nepovolené látky, v pondělí o tom informovala Iva Rozová ze sdružení dTest.

"Z celkem sedmnácti prověřených vzorků pstruha duhového jsme karcinogenní a genotoxické látky nalezli ve třech z nich. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR," doplnila Rozová. Nález nepovolených látek může podle ní svědčit o kontaminaci životního prostředí, ke kterému došlo v minulosti.

Jedním ze vzorků, který neprošel testem, byl pstruh z Rybářství Velké Meziříčí, který obsahoval malachitovou zeleň. "Malachitová zeleň dokáže účinně hubit parazity a zbavuje ryby plísní, současně má negativní účinky, a to nejen na ryby, ale potenciálně i na jejich konzumenty," doplnila Rozová.

Zakoupený vzorek z firmy Pstruhařství Mlýny zase obsahoval nadlimitní množství krystalové violeti, která může způsobit rakovinu. "Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne," uvedla Rozová. Stejně špatně dopadli při kontrole pstruzi pocházejících z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy