Barroso: G20 podpořila evropský krizový plán

Lídři G20 na summitu v Mexiku v úterý vyjádřili podporu evropskému plánu na překonání dluhové krize, která stahuje dolů celosvětovou ekonomiku. Agentura AFP cituje předsedu Evropské komise Josého Manuela Barrosa.

reklama

"Lídři G20 po velmi dobré, upřímné a otevřené diskusi uznali, že Evropa dělá vše, co je v jejích silách, aby se vypořádala s finanční krizí," uvedl Barroso v oficiálním prohlášení.
 
Evropští lídři byli pod výjimečným tlakem ze strany svých mezinárodních protějšků za "uvolňování kazajky úsporných opatření a za povolení Evropské centrální bance otevřít úvěrová stavidla".
 
Světové mocnosti od Spojených států po Asii nyní tlačí na Evropu, "aby vybudovala bankovní unii, skutečnou ekonomickou a měnovou unii".
 
"Současný tlak k vybudování silnější, více integrované Evropské unii a eurozóny nepřichází pouze ze strany lidí, jako jsem já a další lidé v Evropě, kteří věří v evropské projekty. Stává se to skutečnou globální systémovou nezbytností. To je jedno z nejdůležitějších poselství summitu G20," prohlásil Barroso.
 
"Podporujeme záměr zvážit konkrétní kroky k více integrované finanční architektuře, zahrnující bankovní dohled, znovu zhodnocení a rekapitalizaci a také pojištění vkladů," dodal předseda Evropské komise.
 
Evropská unie je řádným členem skupiny G20, spolu s Argentinou, Austrálií, Brazílií, Čínou, Francií, Indií, Indonésií, Itálií, Japonskem, Jihoafrickou republikou, Kanadou, Korejskou republikou, Mexikem, Německem, Ruskem, Saúdskou Arábií, Spojeným královstvím, Spojenými státy a Tureckem.

Tradičně se summitů účastní i jiné země jako hosté. Mexické předsednictví pozvalo jako oficiální hosty Španělsko (stálá hostující země), Benin (předsednická země Africké unie), Kambodžu (předsednická země Sdružení národů jihovýchodní Asie), Chile (předsednická země Společenství latinskoamerických a karibských států) a Kolumbii. Kromě toho je pozvána i Etiopie jako předsednická země Nového partnerství pro africký rozvoj (NEPAD). Stejně jako v minulosti se bude i nyní konat několik doplňkových akcí, jako například summit o podnikání (B20) a summit o práci (L20).

Témata: EU | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky