Ekonomika v Česku padá rychleji, než se vůbec čekalo

Česká ekonomika padá rychleji, než se čekalo, komentovali výsledky HDP analytici oslovení agenturou Mediafax. HDP v ČR očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně i mezičtvrtletně o 1,0 procenta, v úterý o tom informoval ČSÚ.

reklama

„Výsledek se mi nezdá konzistentní s tím, co jsme viděli u jednotlivých složek poptávky. Domnívám se, že mohlo dojít k určitému zkreslení v souvislosti s letošním přestupným rokem a jeho očištěním,“ komentoval výsledky HDP za první čtvrtletí letošního roku hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

„Český statistický úřad vysvětluje pokles HDP nižší ekonomickou aktivitou u penzijních fondů, pojišťoven a stavebních firem a nižším výběrem spotřební daně z tabákových výrobků, což byl důsledek předzásobení prodejců v posledních měsících loňského roku kvůli vyšším daním od ledna,“ připomněl analytik GE Money Bank Petr Gapko. Podle jeho mínění ekonomice v prvním čtvrtletí nepřidal ani průmysl, který po sezonním očištění vyrobil o 0,4 procenta méně než v posledním kvartále roku 2011.

Podle analytika společnosti Next Finance Martina Prokopa je pro všechny velký pokles české ekonomiky nepříjemným překvapením. „Koruna by měla reagovat k euru oslabením. Ve skutečnosti ale reakce koruny bude velice mírná, neboť německá ekonomika vykázala dobrá data, což naopak posílí celý evropský region,“ míní Prokop.

„Předběžné výsledky HDP v Evropě přinesly pro náš region smíšený pohled. Výsledky české ekonomiky patří k těm nejslabším, což je důsledek utlumené domácí poptávky. Na druhou stranu výsledky střední Evropy a Německa zůstaly v prvním čtvrtletí velmi solidní, obzvláště ve srovnání s jižní Evropou a ukazují, že Německo se může v letošním roce vyhnout poklesu,“ sdělil hlavní ekonom J&T Bank Petr Sklenář. Pozitivní výsledky Německa jsou podle něj dobrou zprávou pro českou ekonomiku, jejíž hlavním prorůstovým faktorem je export.

„Předběžné údaje Českého statistického úřadu jsou skoupé na detailní informace, nicméně z ostatních údajů o vývoji české ekonomiky lze usuzovat na negativní vliv domácí poptávky, který částečně kompenzuje rostoucí přebytek zahraničního obchodu,“ upozornil hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek s tím, že šetří domácnosti i vláda. Domácnosti kvůli poklesu reálné úrovně mezd, vláda kvůli nutnosti snižovat rozpočtový deficit. „Naštěstí se daří zemím, které jsou hlavními obchodními partnery České republiky, což se pozitivně projevuje v rostoucím vývozu,“ dodal Marek.

„Výkon českého hospodářství částečně ovlivnily i jednorázové vlivy, jako bylo předzásobení se cigaretami v posledním čtvrtletí loňského roku. Přesto je hlavním rysem současného vývoje fakt, že exportně orientovanému průmyslu se docela daří, zatímco stavebnictví a služby strádají nedostatkem poptávky,“ zmínil analytik ČSOB Petr Dufek.

Hrubý domácí produkt (HDP) v ČR očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně i mezičtvrtletně shodně o 1,0 procenta, v úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek je výrazně horší, než tržní konsenzus (+0,2 %, resp. +0,1 %).

Pokles HDP byl podle ČSÚ do jisté míry důsledkem mimořádného vývoje dvou jindy relativně stabilních složek. V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty v penzijních fondech a také u pojišťoven. Propad druhé složky, spotřební daně z tabákových výrobků, byl důsledkem předzásobení ve 4. čtvrtletí v reakci na letošní zvýšení daňové sazby, což se promítlo zejména do mezičtvrtletního srovnání.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky