Jsme zadluženi z 90 procent! Dodržujme reformy a snižme to, nabádá Rehn

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn varoval před financováním balíčků na podporu růstu v jednotlivých zemích novým dluhem a vyzval vlády, aby se držely strukturálních reforem a snižování fiskálních deficitů v době ekonomické krize. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

660
reklama

"Nemůžeme vyřešit tuto krizi tím, že budeme hromadit nový dluh na vrchol starého dluhu, který již poškozuje naše ekonomické vyhlídky na růst," uvedl Rehn na konferenci v hlavním městě Estonska Tallinnu.

Podle něj je v první řadě důležité zůstat v kurzu fiskální konsolidace, protože "trpíme velmi vysokou úrovní veřejného dluhu, který se v Evropě zvýšil v průměru z 60 procent na 90 procent".

Německo v pondělí důrazně odmítlo jednat o změnách nedávno uzavřeného paktu rozpočtové disciplíny v eurozóně a podporovat ekonomický růst vytvářením nových dluhů, jak navrhuje socialista Francoise Hollande, který byl v neděli zvolen prezidentem Francie.

"My v Německu jsou toho názoru, a já osobně, že fiskální pakt se nebude opět projednávat," řekla německá kancléřka Angela Merkelová, která připomněla, že 25 z 27 členských států EU už podepsalo po "velkých tahanicích" dohodu o přísné rozpočtové kázni v březnu, přičemž výjimku tvořila jen Británie a Česká republika.

V podobném duchu jako Merkelová se vyjádřil v týdnu i šéf Evropské komise José Manuel Barroso a také prezident německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann.

Rehn nicméně kvitoval bankovní balíček Španělska na záchranu sektoru, který byl schválen v pátek. "Naše hodnocení je, že jde o velmi přesvědčivý akční plán s cílem zajistit, aby Španělsko mělo pružný a životaschopný bankovní sektor, což je nutná, nikoli postačující, ale nutná podmínka pro návrat na cestu udržitelného růstu," dodal Rehn.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky