Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekecejte nám do toho a spořte!

Nekecejte nám do toho a spořte!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Namyšlené proreformní trio, které má pocit, že „sežralo“ všechnu moudrost světa proti běžným občanům, kteří nevědí, co jim nový druhý pilíř přinese, a předsedovi KDU-ČSL, jenž pořad využil k prezentaci stranického programu. To byli hosté pořadu Máte slovo s M. Jílkovou na ČT1.

V proreformním triu zasedli Jiří Rusnok, předseda Asociace penzijních fondů, Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE, Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09. V opačném táboře byli Nikola Šimandlová, vysokoškolačka, Jan Čižinský, středoškolský učitel a Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.Během pořadu jsme se od „expertů“ z řad ekonomů a poslankyně jako diváci dozvěděli, že demografická křivka nutí k této důchodové reformě. Na návrh Pavla Bělobrádka posílit podporu rodinám s dětmi a motivovat tak lidi k vychování více dětí, nikdo neodpověděl a začal opět arogantně vychvalovat reformu.Nejvíce vynikal Miroslav Ševčík, který sám sebe evidentně považuje za nejchytřejšího ekonoma v zemi. Konkurovat by mu mohl snad jen Václav Klaus. Děkan VŠE totiž nařkl vládu z „blbé“ prezentace reformy, ale zároveň zástupcům z řad občanů naznačil, že tomu nerozumějí, tak ať se do toho nepletou a drží krok. Myslí si totiž, že přesto, že reforma není dokonalá a měla by se ještě přitvrdit, tak je lepší, než nic.Výtkám, že nikdo nemůžeme vědět, co se stane za deset a více let, opět nevěnovala proreformní strana pozornost a opakovala zaříkadla, že máme být rádi za to, co vytvořili. Vždyť přeci nejsme Maďarsko, abychom si zvolili jednu stranu natolik, aby mohla sestavit jednobarevnou vládu a znárodnit fondy k pokrytí dluhů. Troufám si ale tvrdit, že pokud bude současná politika vlády pokračovat, jednobarevná většinová vláda bude přicházet minimálně v úvahu. A pravicová rozhodně nebude. Jestli mělo dnešní vystoupení paní poslankyně a s ní spřízněných ekonomů pomoci s osvětou veřejnosti, pak rozhodně neuspělo. Takovou aroganci a neúctu k opačnému názoru jsem již dlouho neviděla.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy