Zlaté slepici státu klesly zisky

Přestože výnosy společnosti ČEZ v 1. čtvrtletí tohoto roku stouply o 4 miliardy na 60,8 miliard korun oproti stejnému období za minulý rok, čistý zisk poklesl o 2,8 miliardy na 14,4 miliard korun.

660
reklama

Růst výnosů byl podle dnes zveřejněné zprávy společnosti ČEZ způsoben zejména růstem realizačních cen elektřiny a zvýšením objemu výroby v uhelných a obnovitelných zdrojích." Čistý zisk však klesnul, protože byl podle ČEZu negativně ovlivněn tarifním rozhodnutím regulátora v Albánii zvýšit o 90 procent nákupní ceny elektřiny pro distributora ČEZ Sperndarje při zachování výše jeho prodejních cen a také nárůstem tržních cen elektřiny importované na ztráty v sítích".

Zároveň společnost v 1. čtvrtletí minulého roku měla mimořádné derivátové a kurzové zisky, které se tento rok neopakovaly. Společnost se zároveň připravuje na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Do roku 2015 chce mít připraveny veškeré podklady. „Pro dostavbu a provoz Jaderné elektrárny Temelín testujeme i možnost zapojení strategického partnera, což je u obdobných projektů ve světě běžné. O rizika spojená s výstavbou a finanční návratností projektu bychom se tak mohli podělit s dalším subjektem a zároveň si tak uvolnit finanční zdroje Skupiny ČEZ pro další atraktivní příležitosti v regionu,“ dodává Daniel Beneš.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky