Potvrzeno: Krize ve stavebnictví!

Výstavba bytů je v ČR dlouhodobě v útlumu. Od roku 2007, kdy počet zahájených výstaveb bytů byl na maximu 43 796, klesla výstavba na 27 535 v roce minulém. Vyplívá to z dnes zveřejněné statistiky Českého statistického úřadu, která se zaobírala lety 1998 – 2011.

660
reklama

V ČR klesla především výstavba bytů v bytových domech a to na jednu třetinu roku 2007, kdy se zahájila výstavba více jak 15 tisíc bytů. U rodinných domů není situace tak špatná. Zde klesl počet nově zahájených projektů z necelých 21 tisíc v roce 2007 na 17 tisíc v roce minulém.

Nejvíce nových bytů se začalo stavět ve Středočeském a Jihomoravském kraji a v hlavním městě. Nejméně nových projektů začalo vznikat na Karlovarsku, Liberecku a ve Zlínském kraji. Ve všech krajích převládá výstavba rodinných domů. Výjimkou je Praha, kde již tradičně vedou bytové domy.

Útlum ve stavebnictví lze přikládat k ekonomické krizi z roku 2008 a dluhové krizi, která stále ještě trvá. Zároveň je v ČR a především v Praze obrovský nadbytek nových bytů, a proto se stavba nových nevyplatí. Developeři totiž musejí s cenou bytů často rapidně dolů, jelikož o ně není zájem.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky