Kalousek plní slib! Obyčejní lidé snižují zadlužování země

Ministerstvo financí počítá pro příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši 100 miliard korun, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V tom případě ale podle něj vláda musí prosadit konsolidační opatření ve výši 56 miliard korun.

660
reklama

Schodek státního rozpočtu bude ve výši 100 miliard korun pouze tehdy, když parlament schválí konsolidační opatření ve výši 56 miliard, která již prošla kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS).
 
"Kdybychom neudělali to, co je nyní předmětem protestů, tak bude schodek státního rozpočtu zhruba 160 miliard," přiblížil ministr financí.

Součástí úsporných opatření z dubna tohoto roku je i snížená valorizace důchodů pro roky 2013 až 2015, proti které se postavily opoziční strany i odbory. "Na důchody bude i při té pomalejší valorizaci vyplaceno v příštím roce o 14 miliard korun více," doplnil Kalousek.

Pro letošní rok má být schodek podle schváleného státního rozpočtu 105 miliard korun. Pokud vláda prosadí svá konsolidační opatření, schodek se tak opět sníží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky