Česká ekonomika by se měla dostat z recese

Česká ekonomika by mohla za první čtvrtletí vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané ve druhé polovině roku 2011. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy Komerční banky zveřejněné ve středu.

reklama

Česká ekonomika se ve druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi. Hlavní příčinou byla úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží; úspory na vládní úrovni pak pokračovaly i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Příznivá data z počátku letošního roku indikují, že se české hospodářství z recese dostalo. Spíše než akceleraci růstu ale výhled banky ukazuje pro letošní rok na stabilizaci.

V dubnu zveřejněná data z české ekonomiky příjemně překvapila. Česká ekonomika by tak podle banky mohla za první kvartál vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané v druhé polovině 2011. V dalších dvou čtvrtletích banka očekává stagnaci.

"I když revize celoroční dynamiky reálného HDP oproti předchozí prognóze z konce března byla minimální, podstatné je, že růstový výhled pro letošní i příští rok jsme vylepšili o 0,1 procentního bodu na +0,1 procenta letos, respektive +1,3 procenta pro rok 2013," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Hlavním tahounem podle něj budou letos opět čisté exporty s vysokým příspěvkem k hospodářskému růstu ve výši 2,6 procentního bodu, když zahraniční obchod zaznamenal v posledním čtvrtletí loňského roku a na začátku toho letošního výrazné zlepšení. Za celý letošní rok předpokládá přebytek bilance zahraniční obchodu v rekordní výši cca 280 mld. Kč.

"Naopak pokles stále očekáváme v případě domácí poptávky, a to kvůli pokračujícímu snižování vládních výdajů a spotřeby domácností. Ta bude nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší míra inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost," uvedl analytik.

S letošním minimálním hospodářským růstem je konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti z loňských prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta na konci letošního roku. "Během druhého čtvrtletí bude ovšem míra nezaměstnanosti klesat díky sezónním pracím výrazněji pod 8,5 procenta z březnových 8,9 procenta," nastínil analytik.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky