Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika bude letos v recesi celé první čtvrtletí

Česká ekonomika se v celém druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi, kde by měla setrvat ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z aktualizované makroekonomické analýzy Komerční banky (KB) zveřejněné v pátek.

Hlavní příčinou jsou úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží. Úspory na vládní úrovni pak samozřejmě pokračují i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Z recese by se české hospodářství mohlo podle ekonomů KB dostat ve druhém čtvrtletí letošního roku.

"Prognózu letošního hospodářského růstu jsme revidovali o minimálních 0,1 procentního bodu níže ve srovnání s prognózou z počátku února. Měřeno reálným HDP očekáváme, že česká ekonomika bude po loňském vzestupu o 1,7 procenta letos stagnovat s tím, že nejméně příznivé bude první čtvrtletí, kdy by ekonomika měla nadále klesat," prohlásil hlavní ekonom KB Jan Vejmělek s tím, že za horší výkonností budou stát mimo jiné i únorové mrazy, které se podepíší na horším výsledku stavebnictví i průmyslu. Od druhého čtvrtletí by už české ekonomika prý mohla mírně růst.

I přes výrazné snížení zahraniční poptávky zůstanou hlavním tahounem ekonomiky čisté exporty. Domácí poptávka zůstane slabá. Spotřeba domácností bude nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost. "Se stagnací hospodářského růstu je totiž konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti – z loňských prosincových 8,6 procenta na 9,4 procenta na konci letošního roku," poznamenal Vejmělek.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy