Vedení Škoda Auto se s odbory nedohodlo na kolektivní smlouvě, hrozí stávka

Ani dvanácté kolo vyjednávání mezi vedením mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a vedením odborářů nepřineslo dohodu o nové kolektivní smlouvě, ta stávající přitom vyprší už na konci měsíce. Šéf odborů Jaroslav Povšík pro aktuální vydání týdeníku Škodovácký odborář nevyloučil ani možnost stávky.

reklama

Vedení automobilky v současné chvíli navrhuje navýšit platy o 4,3 procenta, odboráři požadují růst o 6,5 procenta. Zaměstnavatel odborářům sdělil, že ve své nabídce je už na hranici svých možností, rozpočet je prý vyčerpán.

Spor panuje také kolem příplatků za sobotu a neděli a pětitisícovém variabilním bonusu k platu. "Obě strany potvrdily zájem uzavřít o této částce dohodu na více let, na návrh odborů KOVO lze při uzavírání této dohody vyjít z doby platnosti tří let, je možno ji uzavřít na dobu neurčitou s výpovědní dobou," píše odborářský týdeník.

Zaměstnavatel navrhl sloučení výplat bonusů jen do dvou termínů – před dovolenou a před Vánoci. Odbory KOVO tento požadavek odmítly, požadují platbu 5000 korun vyplácet s variabilním bonusem a neměnit současné termíny výplaty bonusů.

Odbory KOVO stále požadují, aby zaměstnanci měli svůj motivační podíl za dlouhodobě rekordní výsledky firmy zakotven ve svém odměňování.

Odboráři na zatím posledním 12. kole jednání uvedli, že pro ně je prioritní sjednání uspokojivého navýšení tarifu. "Pokud se nepodaří vyjednat dohodu do konce března, budou odbory KOVO postupovat i nadále zákonnou cestou včetně svolání informačních mítinků," uvádí Škodovácký odborář s tím, že odbody navrhly i možný další termín jednání v sobotu 31. března.

Zaměstnavatel v rámci diskuse na posledním jednání předložil návrh navýšit tarify o 4,3 procenta (0,3% by byly přesunuty z částky na osobní ohodnocení), rozpočtovanou částku na osobní ohodnocení ponechat na 15 procentech a zvýšit příspěvek na penzijní připojištění o 100 korun na zaměstnance měsíčně. Tato nabídka však není pro odbory KOVO přijatelná a je prý nedostatečná. "Odbory KOVO vyjádřily svou připravenost upravit svůj návrh na zvýšení tarifu na šest procent," píše odborářský týdeník.

Témata: škoda auto

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky