Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé konzumují alkohol v pracovní době stále častěji

Lidé konzumují alkohol v pracovní době stále častěji

Foto: DataLife

Počet lidí propuštěných z důvodu konzumace alkoholu v pracovní době v Česku meziročně opět vzrostl. Vyplývá to z březnového průzkumu v 71 českých firmách agentury Commservis.com, která se dlouhodobě zabývá výzkumy trendů, zjistila ve čtvrtek agentura Mediafax.

Zatímco v roce 2009 byl alkohol v žebříčku důvodu propuštění ze zaměstnání na osmnáctém místě a v letech 2010 a 2011 na šestém, letos už je na čtvrtém místě.

"Zaměstnavatelé si dávají na alkohol u svých podřízených dalekého větší pozor. Mnozí si zakoupili i drahé testery na alkohol. Dříve většina zaměstnavatelů například tiše tolerovala malé pivo k obědu. To ale dnes neplatí,“ komentuje výsledky vedoucí výzkumného týmu Eva Fruhwirtová ze společnosti Commservis. "Samozřejmě, že to neznamená, že by v Česku vzrostl počet alkoholiků," upozornila na možnou špatnou interpretaci výsledků výzkumu.

Podle psychologů konzumaci alkoholu ovlivňují nejen tyto situační proměnné, ale také dispozice každého jedince. Je na každém, aby si toto uvědomil a své chování tomu přizpůsobil. Alkohol v nadměrné míře ovlivňuje nejen osobní, ale samozřejmě také pracovní život. Bohužel při řešení problémů často chybí racionální náhled. Nejvíce ohroženou skupinou zaměstnanců jsou ti, kteří pracují s lidmi. Jedná se především o lékaře, právníky, učitele a vedoucí pracovníky.

"Občasné požívání alkoholu a alkoholismus jsou dvě odlišené situace, hranice mezi nimi je ale tenká. Alkohol by měl vždy figurovat jen jako doplněk zábavy, ne její prostředek nebo cíl. Je tedy rozdíl mez tím, jestli vyhledáváme alkohol kvůli společnosti, zábavě nebo kvůli nutnosti a potřebě se napít," upozorňuje psycholožka Vladana Skutilová z Hradce Králové.

"Pokud dostane zaměstnanec výpověď z práce kvůli alkoholu, častokrát není schopen tuto situaci konstruktivně řešit, dopady jsou tak patrné nejen v pracovním, ale také v osobním životě. Je to častá příčina i rozpadů manželství," dodala.

Zákoník práce v případě alkoholu mluví jasně. Ukládá zaměstnancům povinnost nepožívat alkoholické nápoje na pracovišti. Nesmí ho užívat ani mimo pracoviště během pracovní doby, ani nastupovat do práce pod jeho vlivem. Pro zaměstnavatele znamenají zaměstnanci pod vlivem alkoholu velké problémy.

"Zvláště u profesí jako je lékař nebo řidič, je osoba pod vlivem alkoholu nebezpečná nejen sobě, ale i ostatním, za které má ve své pracovní době zodpovědnost. Takové chování může mít fatální následky. Proto všichni zaměstnavatelé řeší toto závažné pochybení výpovědí, což jim zákoník práce samozřejmě umožňuje. Takový člověk má pak poměrně problém najít novou práci," uzavřel specialista na krizové řízení Tomáš Zdechovský.

Témata:  zaměstnanci alkohol

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.