Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé konzumují alkohol v pracovní době stále častěji

Lidé konzumují alkohol v pracovní době stále častěji

Foto: DataLife

Počet lidí propuštěných z důvodu konzumace alkoholu v pracovní době v Česku meziročně opět vzrostl. Vyplývá to z březnového průzkumu v 71 českých firmách agentury Commservis.com, která se dlouhodobě zabývá výzkumy trendů, zjistila ve čtvrtek agentura Mediafax.

Zatímco v roce 2009 byl alkohol v žebříčku důvodu propuštění ze zaměstnání na osmnáctém místě a v letech 2010 a 2011 na šestém, letos už je na čtvrtém místě.

"Zaměstnavatelé si dávají na alkohol u svých podřízených dalekého větší pozor. Mnozí si zakoupili i drahé testery na alkohol. Dříve většina zaměstnavatelů například tiše tolerovala malé pivo k obědu. To ale dnes neplatí,“ komentuje výsledky vedoucí výzkumného týmu Eva Fruhwirtová ze společnosti Commservis. "Samozřejmě, že to neznamená, že by v Česku vzrostl počet alkoholiků," upozornila na možnou špatnou interpretaci výsledků výzkumu.

Podle psychologů konzumaci alkoholu ovlivňují nejen tyto situační proměnné, ale také dispozice každého jedince. Je na každém, aby si toto uvědomil a své chování tomu přizpůsobil. Alkohol v nadměrné míře ovlivňuje nejen osobní, ale samozřejmě také pracovní život. Bohužel při řešení problémů často chybí racionální náhled. Nejvíce ohroženou skupinou zaměstnanců jsou ti, kteří pracují s lidmi. Jedná se především o lékaře, právníky, učitele a vedoucí pracovníky.

"Občasné požívání alkoholu a alkoholismus jsou dvě odlišené situace, hranice mezi nimi je ale tenká. Alkohol by měl vždy figurovat jen jako doplněk zábavy, ne její prostředek nebo cíl. Je tedy rozdíl mez tím, jestli vyhledáváme alkohol kvůli společnosti, zábavě nebo kvůli nutnosti a potřebě se napít," upozorňuje psycholožka Vladana Skutilová z Hradce Králové.

"Pokud dostane zaměstnanec výpověď z práce kvůli alkoholu, častokrát není schopen tuto situaci konstruktivně řešit, dopady jsou tak patrné nejen v pracovním, ale také v osobním životě. Je to častá příčina i rozpadů manželství," dodala.

Zákoník práce v případě alkoholu mluví jasně. Ukládá zaměstnancům povinnost nepožívat alkoholické nápoje na pracovišti. Nesmí ho užívat ani mimo pracoviště během pracovní doby, ani nastupovat do práce pod jeho vlivem. Pro zaměstnavatele znamenají zaměstnanci pod vlivem alkoholu velké problémy.

"Zvláště u profesí jako je lékař nebo řidič, je osoba pod vlivem alkoholu nebezpečná nejen sobě, ale i ostatním, za které má ve své pracovní době zodpovědnost. Takové chování může mít fatální následky. Proto všichni zaměstnavatelé řeší toto závažné pochybení výpovědí, což jim zákoník práce samozřejmě umožňuje. Takový člověk má pak poměrně problém najít novou práci," uzavřel specialista na krizové řízení Tomáš Zdechovský.

Témata:  zaměstnanci alkohol

Související

Aktuálně se děje

24. listopadu 2025 17:55

4. listopadu 2025 10:37

Vidíte nenávist nebo podvod na internetu? Nahlaste ho, radí dTest

Setkali jste se někdy s komentářem na sociálních sítích, ve kterém autor podporuje násilí či terorismus? Zaznamenali jste příspěvek se soukromými fotografiemi sdílenými za účelem poškození pověsti vyobrazené osoby? Anebo jste na online tržišti narazili na podvodného prodejce? I na takové příklady nezákonného uživatelského obsahu na internetu si Evropská unie došlápla takzvaným Aktem o digitálních službách (DSA). A ať už se nezákonný obsah týká přímo vás, nebo ne, máte právo jej nahlásit provozovateli dané internetové stránky.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

OSVČ čeká od ledna skokový růst odvodů. Vláda nemá čas změnu zvrátit

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že zastaví zvyšování vyměřovacího základu pro sociální pojistné OSVČ, které tak zůstane na 35 % průměrné mzdy. To se jí ovšem do začátku ledna, kdy má ke změně dojít, nemůže podařit. Na legislativní proces jednoduše nezbývá dostatek času. Reálně tak k plánovanému snížení odvodů OSVČ může dojít spíše až od roku 2027, upozorňuje Petra Pospíšilová, vedoucí daňového poradenství BDO.