Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóna schválila první splátku pomoci pro Řecko

Eurozóna schválila první splátku pomoci pro Řecko

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Eurozóna podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera schválila první splátku pomoci z druhého záchranného balíku pro Řecko ve výši 39,4 miliardy eur. Informovala o tom ve středu agentura AFP.

Země eurozóny ve středu oficiálně schválily druhý záchranný balík pomoci pro tuto jihoevropskou zemi ve výši 130 miliard eur, který bude udržovat financování Atén až do roku 2014.

"Tyto členské státy eurozóny dnes formálně schválily druhý ozdravný program pro Řecko. Veškeré požadované národní a parlamentní postupy byly dokončeny," uvedl ve svém prohlášení Juncker s tím, že počáteční výdaje budou vyplaceny v několika tranších.

Témata:  Řecko

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.