Češi se nejvíce obávají ekonomické a surovinové krize

Velkou hrozbou pro budoucnost České republiky je světová ekonomická krize, domnívá se 68 procent dotázaných Čechů. Ti se bojí také mezinárodního organizovaného zločinu a surovinové krize, ukázal průzkum CVVM zveřejněný v pondělí.

660
reklama

Zatímco 68 procent Čechů podle průzkumu považuje světovou ekonomickou krizi za velkou hrozbu, 28 procent ji považuje za hrozbu malou, dvě procenta dotázaných za žádnou a další dvě procenta na otázku nedokázalo odpovědět.

Vážnost ohrožení surovinovou krizí je pak podle dotázaných mírně větší než ohrožení přírodními katastrofami. Surovinové krize se velmi obává 44 procent respondentů, přírodních katastrof 38 procent.

Epidemii považuje za velkou hrozbu 27 procent dotázaných a válku 18 procent. Tu zároveň 44 procent respondentů považuje za malou hrozbu a 34 procent za žádnou. Zbytek respondentů na otázku zvolil odpověď 'nevím'.

Celých 63 procent dotázaných se shodlo na tom, že velkou hrozbou je mezinárodní organizovaný zločin. Dalších 28 procent se ho obává méně a pět procent ho nepovažuje za hrozbu vůbec.

Polovina dotázaných (52 procent) se obává, že Českou republiku velmi ohrožují teroristické skupiny a jednotlivci, pro 34 procent pak představují malou hrozbu a 10 procent se jich neobává vůbec.

Uprchlíky a krajně pravicové strany označilo shodně za velkou hrozbu 29 procent dotázaných. Krajně levicové skupiny velmi ohrožují Českou republiku podle 23 procent dotázaných. Cizinci žijící na území Česka jsou velkou hrozbou podle 21 procent a cizí zpravodajské služby velmi ohrožují republiku podle 17 procent dotázaných.

Desetina dotázaných zmínila další hrozby a současně je ohodnotila jako velké. Odpovědi byly různorodé: několikrát byly zmíněny 'nedostatek vody a potravin', 'radioaktivita z atomových elektráren', 'nezaměstnanost (ve vyspělých zemích)', 'Romové', 'příchod cizinců', 'rozpad sociálního státu', 'korupce', 'neschopnost politiků', 'neschopnost se domluvit'.

Více než polovina dotázaných (51,5 procenta) Čechů je podle průzkumu přesvědčená, že se proroctví o konci světa v roce 2012 rozhodně nevyplní. Více než čtvrtina (27,7 procenta) dotázaných zvolilo odpověď 'spíše nevyplní'. Necelá dvě procenta respondentů se domnívá, že konec světa přijde určitě a 13,9 procenta Čechů na otázku odpovědělo 'nevím'.

Průzkum provedla společnost CVVM ve dnech 6. až 13. února letošního roku mezi 1054 dotázanými.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky