Eurovolby: Lídry zemí EU čeká politické manévrování

Politické manévrování na nejvyšší evropské úrovni čeká dnes odpoledne a večer prezidenty a premiéry zemí Evropské unie při řadě jejich setkání v Bruselu. Rušné odpoledne posléze vyvrcholí neformální večeří, na kterou šéfy států a vlád unijní osmadvacítky pozval předseda Evropské rady Donald Tusk. Hlavním tématem budou nejen výsledky voleb do europarlamentu, ale především důsledky, které celoevropské hlasování má pro začínající sestavování personálního obsazení vrcholných unijních postů.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Eurovolby, které skončily v neděli, přes ztrátu desítek mandátů vyhrála Evropská lidová strana (EPP), do jejíchž řad kromě jiných patří také zřejmě nejvlivnější člen Evropské rady, totiž německá kancléřka Angela Merkelová. EPP přitom už dala po volbách najevo, že se i letos hodlá držet systému takzvaných "vedoucích kandidátů" a jako nástupce Jeana-Claudea Junckera prosazuje svého nynějšího "spitzenkandidáta", Němce Manfreda Webera.

Potíž je v tom, že summit už loni rozhodl, že podobný proces nemůže fungovat automaticky. Podle smluv jsou to totiž právě premiéři a prezidenti, kdo šéfa komise europarlamentu navrhují a EP může tuto osobu nadpoloviční většinou potvrdit či odmítnout.

Proti celému systému vystupuje jednoznačně také francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho koalice Obroda se nyní hodlá spojit s liberální frakcí ALDE, "třetím vzadu" letošních eurovoleb, a lidé z čela ALDE už také dali jasně najevo, že se budou snažit nástupu Webera do čela komise zabránit.

Macronovo uskupení však doma nevyhrálo a tak by podle diplomatů bylo zvláštní, kdy jen o pár dní později Paříži ostatní hlavní města EU bez odporu vyhověla. Francouzský prezident poobědvá s některými dalšími účastníky večerního summitu, odpoledne má naplánovanou schůzku i s premiéry zemí visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), včetně šéfa české vlády Andreje Babiše.

Debata o novém rozdělení křesel v EU je ale širší. Týká se třeba funkce šéfa unijní diplomacie, otázky, kdo v závěru roku nahradí samotného Tuska a konec konců i křesla předsedy Evropského parlamentu.

Tusk tak od dnešní večeře očekává začátek debaty o těchto bodech. Konkrétní jedno jméno nového předsedy Evropské komise by měl europarlamentu navrhnout až řádný unijní summit v červnu.

Témata: Eurovolby | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky