Jak vybrat správný firemní dluhopis?

Investování formou korporátních dluhopisů určitě není potřeba nijak složitě vysvětlovat. Rozhodně ne v době, kdy úroky na spořících účtech klesají tak závratnou rychlostí, že každý, kdo si svých finančních prostředků alespoň trochu váží, je raději investuje. Otázkou ovšem zůstává kam. Kde najít spolehlivou společnost, která vaše peníze nepromrhá a zároveň nabídne atraktivní úrokový výnos?

Ilustrační fotografie
reklama

Na trhu s cennými papíry v dnešní době obchoduje mnoho firem, jen málo z nich ovšem dokáže zaujmout zákazníka-investora svojí nabídkou. Jejich investiční portfolia jsou až příliš konzervativní, a tedy přinášejí i nižší výnosy. Nebo jsou naopak konzervativní málo, a tak investice u těchto společností znamená až příliš velké riziko.

Řada investic prostřednictvím dluhopisových a nejrůznějších investičních portálů přitom může skončit i naprostou katastrofou. Stačí když emitenti nedostojí svým závazkům a investor pak může přijít i o celou investovanou částku. Je tedy důležité svěřit své finance jen takovým společnostem, které jednají naprosto transparentně a mají jasnou strukturu i dlouhodobý podnikatelský záměr. Co tedy má dělat investor, který chce bezpečně zúročit své prostředky?

Filip Navrátil ze společnosti Europa Investment Property doporučuje najít takovou firmu, která bude svého klienta pravidelně informovat o jeho financích: „Ze strany firem jde o vstřícné gesto, které není vždy samozřejmostí. Transparentnost a aktivní přístup jsou ale velmi důležité, takže se vyplatí hledat. Vždy je zároveň vhodné nakupovat dluhopisy napřímo – online, případně přes banky – a nikoliv přes dluhopisové portály, kde hrozí, že emitenti nedosáhnou svých závazků.”

Podle Navrátila je také důležité, aby měla firma dostatečné renomé, ideálně s mezinárodním přesahem. Společnost, která podniká i na jiných než českých trzích musí být nutně stabilní a dostatečně perspektivní, jinak by neuspěla. Neméně důležité je pak sledovat i jaký objem prostředků již firma spravuje.

Ačkoli tedy může investování skýtat řadu nástrah a nesnází, stále se jedná o nejvýnosnější způsob nakládání s peněžními prostředky. Máte-li navíc k dispozici zkušeného a důvěryhodného obchodního partnera, většinu těchto nástrah a nesnází lehko překonáte a brzy se dočkáte kýžených výnosů a zisků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky