Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko na dně! Moody´s snížila jeho rating na nejnižší úroveň

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení Řecka na úroveň "C", což je nejnižší příčka na jejím žebříčku. Informoval o tom v noci na sobotu server stanice BBC.

"Dnešní rozhodnutí o ratingu odráží nedávné oznámení o výměně dluhopisů, které naznačuje předpokládanou ztrátu investorů ve výši 70 procent," uvedla agentura Moody´s v pátek.

V rámci dluhové výměny držitelé dluhopisů Řecka z řad soukromého sektoru vymění více než 200 miliard eur za dluhopisy v nové hodnotě představující zhruba polovinu této částky.

Agentura uvádí, že i po výměně dluhopisů bude bankrot Řecka velice pravděpodobný. "Riziko bankrotu zůstane i po dokončení výměny dluhopisů vysoké," uvádí agentura.

Eurozóna schválila Řecku minulý týden druhý záchranný balík pomoci ve výši 130 miliard eur.

"Jakmile dojdou peníze z druhého záchranného balíku, Řecko se zřejmě stále ještě nedostane k penězům ze soukromého trhu," dodává agentura Moody´s.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy