Ekonomika zpomaluje. Nová pracovní místa už nepřibývají

V dubnu se podle očekávání znovu snížila nezaměstnanost (na 2,7 %) díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Počet dosažitelných nezaměstnaných se dostal dokonce pod hranici 190 tisíc, což je třetina ve srovnání se situací na českém trhu práce před pěti lety.

Vývoj ekonomiky
reklama

Napětí na trhu práce tak přetrvává, i když nabídka volných pracovních míst v podstatě přestala růst. Ve srovnání s předchozím měsícem jich sice přibylo necelých 600, nicméně ve srovnání s dřívějším vývojem jde jen o tak symbolickou změnu, že je možné hovořit o stagnaci.

Důvodů, proč přestávají firmy už tak rychle vytvářet nová pracovní místa, můžeme najít hned několik. Tím prvním je zpomalení ekonomiky, které se promítá v poptávce po kvalifikovaných zaměstnancích do výroby. To už ostatně naznačovaly statistiky volných pracovních míst v posledních několika málo měsících. Druhým jsou nepochybně investice, které směřovaly v posledních letech do automatizace a robotizace a tedy i do snižování pracovní náročnosti výroby. Jak významný je tento vliv však aktuální data z úřadů práce říct nemohou.

Přesto si nelze nevšimnout jedné drobnosti, která statistiku volných míst trochu zamlžuje. Tou je situace v okrese Pardubice, kde jen v posledním měsíci ze statistik zmizela (byla zrušena) více než třetina dříve volných míst. Vzhledem k tomu, že šlo o 7,5 tisíc pozic, tak už to na celkových výsledcích jednoznačně vidět bylo.

Fakt, že volných pracovních míst přestalo přibývat, však zatím neznamená, že by se začalo zmírňovat napětí na trhu práce. Stále platí, že volných míst je výrazně více než nezaměstnaných (na jednoho disponibilního uchazeče o práci připadají v průměru necelá dvě místa). A v tomto směru se nejspíše nic zatím nezmění ani v nejbližších měsících, kdy míra nezaměstnanosti poklesne až na nové historické minimum 2,5 %, informuje Petr Dufek, ČSOB.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky