Spoluvlastník Central Group je v likvidaci

Společnost Global Property Capital, minoritní vlastník největšího tuzemského rezidenčního developera Central Group, je v likvidaci. Informaci o konci firmy, která sídlí v Luganu, získal deník E15 ze švýcarského obchodního rejstříku, jak informoval ve svém čtvrtečním vydání.

660
reklama

Central Group v reakci na to uvedla, že její většinový vlastník a předseda představenstva Dušan Kunovský chce firmu znovu plně ovládnout. Za kolik odkoupí zpět desetiprocentní podíl Global Property Capital, ale mluvčí Veronika Ježková odmítla upřesnit.

Vstup zahraničního investora oznámil Central Group v červnu 2008. Global Property Capital zaplatil za desetinu firmy podle tehdejšího tvrzení Kunovského v přepočtu miliardu korun. „O připravované likvidaci Global Property Capital jsme byli předem informováni s tím, že ze strany švýcarského investora se jedná o administrativní úkon,“ sdělila mluvčí developera Ježová. Likvidace podle ní souvisí také s tím, že se Central Group chystá vytvořit holdingovou společnost Central Group Development International, která bude sídlit na Kypru. Tuto kyperskou společnost má plně ovládat Dušan Kunovský. Developer rovněž oznámil, že plánuje expandovat na zahraniční trhy.

„Nově vytvořená mezinárodní struktura výrazně usnadňuje celému holdingu Central Group přístup k zahraničním investicím a vstup do jednotlivých projektů prostřednictvím různých forem kapitálové participace. Umožňuje také akcionáři lepší kontrolu jednotlivých projektů a využití kapitálu v rámci skupiny,“ uvedla Ježková. Součástí smlouvy z roku 2008 o vstupu Global Property Capital do Central Group byla opce, která investorovi umožňovala do tří let navýšit podíl až na 49 procent. Jak vysvětlil tehdejší výkonný ředitel developera Aleš Novotný, firma neprodala investorovi stávající akcie, ale šlo o úpis nových cenných papírů.

Global Property Capital je anonymní firmou. Podle záznamů v obchodním rejstříku sídlí v Luganu ve stejné budově jako dalších zhruba 130 společností.

Témata: bankrot

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky