Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko vyloučilo změny v brexitové smlouvě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Irská republika kritizovala snahu britské premiérky Theresy Mayové dostat se ze slepé uličky v jednání o brexitu rozhovory se skeptickými poslanci o takzvané irské pojistce. Dublin dal podle agentury Reuters najevo, že nepovolí žádné změny v ustanovení, které má zajistit, že se za žádných okolností nezpevní hranice na Irském ostrově a zachová se integrita jednotného trhu.

Místopředseda irské vlády a ministr zahraničí Simon Coveney ve vysílání stanice BBC řekl, že dojednaná pojistka je už v nynější podobě kompromisem respektujícím požadavky Mayové. Irská republika a Evropská unie jsou podle něj jednotní v názoru, že se "žádná změna nechystá".

"Tenhle problém nemá žádné magické řešení," poznamenal irský vicepremiér. "Proto bude Irsko požadovat, aby Británie dodržela své slovo dané Irsku, Severnímu Irsku i Evropské unii," dodal. Podle Coveneyho jde o "ochranu křehkého, ale mimořádně cenného mírového procesu", který už po dobu dvaceti let zamezuje násilnostem na ostrově.

"Evropský parlament neratifikuje dohodu o brexitu, která pojistku nemá. Tak je to jednoduché," řekl vicepremiér BBC.

Někteří britští poslanci žádají nové dojednání pojistky pro irskou hranici, která podle nich může Británii trvale svázat s EU v celní unii. Nevěří totiž právně nezávaznému ujišťování z kontinentu, že řešení obsažené v návrhu smlouvy by ideálně vůbec nemělo nastat, protože obě strany dojednají lepší způsob uspořádání.

Témata:  Irsko Brexit Theresa Mayová Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.