Obama "tlačí" Čínu ke hře podle pravidel

Americký prezident Barack Obama v úterý zdůraznil na setkání s pravděpodobným budoucím čínským vůdcem a nynějším viceprezidentem Si Ťin-pchingem, že každý musí dodržovat globální ekonomická "pravidla silničního provozu". Informovaly o tom v úterý agentury AFP a Reuters.

reklama

Washington musí podle Obamy zůstat klíčovou sílou v asijsko-tichomořském regionu i přes vzestup Číny. "Mimořádný vývoj v posledních dvou desetiletích přinesl rozšiřující sílu a prosperitu, ale i nové úkoly pro Peking," uvedl Obama.
 
Obama zároveň zdůraznil touhu po spolupráci. "Chceme spolupracovat s Čínou a být si jisti, že každý pracuje podle stejných pravidel, pokud jde o světový hospodářský systém," řekl dále Obama.

"To zahrnuje pojištění, kterým je vyrovnaná obchodní bilance, a to nejen mezi Spojenými státy a Čínou, ale po celém světě," upozornil americký prezident.
 
Spojené státy americké přitom dlouhodobě z Číny dovážejí víc zboží, než ho do Číny vyvážejí.

Obama rovněž s Ťin-pchingem jednal o lidských právech v Číně. "Ohledně zásadních věcí jako jsou lidská práva, budeme dále zdůrazňovat důležitost nárokování si práv všemi lidmi," řekl Obama. Na obědě Si řekl, že za posledních 30 let učinila Čína v oblasti lidských práv "ohromné" výsledky. Dodal prý také, že "samozřejmě vždy existuje prostor pro zlepšení".

Si se rovněž ve Washingtonu setkal s americkým viceprezidentem Joe Bidenem a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Biden Ťin-pchingovi řekl, že "ačkoliv spolu představitelé obou zemí ne vždy jednají osobně, vždy budou mluvit otevřeně o svých rozporech".

Před Bílý dům přišlo v úterý protestovat proti politice Pekingu několik desítek demonstrantů. Demonstrovali hlavně za nezávislost Tibetu.
 
Si Ťin-pching by měl letos na podzim stanout v čele vládnoucí Komunistické strany Číny, což znamená rozhodující krok ke jmenování do funkce hlavy státu. Ve funkci hlavy nejlidnatějšího státu světa vystřídá Chu Ťin-tchaa.

Témata: obama, barack

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky