Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalsko v nesnázích! Recese ekonomiky se prohloubila

Portugalsko v nesnázích! Recese ekonomiky se prohloubila

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Portugalská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku klesla mezikvartálně o 1,3 procenta, což signalizuje prohloubení recese v této zemi. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru mezičtvrtletní pokles o 1,5 procenta po poklesu o 0,6 procenta hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí loňského roku. Národní statistický institut (INE) také ve svém bleskovém odhadu uvedl, že meziročně portugalská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla o 2,7 procenta. Hospodářský pokles za celý loňský rok pak činil 1,5 procenta, což bylo do značné míry v souladu s vládními prognózami, které počítaly s poklesem o 1,6 procenta. V roce 2010 tamní ekonomika naopak vzrostla o 1,4 procenta. V letošním roce vláda očekává pokles o zhruba tři procenta.

Témata:  Portugalsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy