Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude přicházet o peníze z fondů EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česko vzhledem k hospodářskému růstu bude přicházet o peníze z kohezních fondů Evropské unie, není ale připraveno na to, aby se ucházelo o peníze v programech, kde o ně musí soutěžit s jinými členskými státy. Na jednání Evropské platformy o rozpočtu EU to dnes ve Sněmovně řekl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Upozornil také, že o tom, jaký přínos budou mít peníze z kohezních fondů pro Česko, rozhoduje hlavně nastavení národních programů pro čerpání.

Niedermayer upozornil, že Česko v ekonomické výkonnosti rychle dohání evropský průměr, což povede v budoucnu k omezení peněz z kohezních fondů. "Finanční rámec (pro roky 2021 až 2027) je zřejmě poslední velké kohezní období pro Českou republiku," řekl.

Podle něj se ale stát nepřipravuje na to, že v budoucnu se bude muset ucházet o peníze z jiných zdrojů, protože se všichni zaměřují pouze na vyčerpání peněz z kohezních fondů. "V budoucnu budeme přicházet o peníze, které nyní čerpáme, ale neumíme čerpat ty, o které potom budeme soutěžit," řekl.

Europoslanec také kritizoval to, že se peníze z kohezních fondů často využívají neúčelně. "Nečerpáme peníze dost rychle. Pak ke konci období se utrácí za cokoli, jen aby se vláda nedostala do průšvihu a nezbylo moc nevyčerpaných peněz," uvedl. Podle něj tak o přínosu evropských peněz nakonec rozhoduje spíš nastavení programů pro čerpání než to, kolik peněz si dokáže v EU Česko vyjednat.

Niedermayer ve Sněmovně kritizoval i některé priority české vlády při vyjednávání o podobě víceletého finančního rámce. Podle něj není v českém zájmu odstranit stropy pro vyplácení zemědělských dotací pro velké podniky. "Je třeba vést v českém Parlamentu diskusi, jestli to je český národní zájem, nebo zájem nějaké skupiny," řekl.

Témata:  dotace z EU Česko EUR

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.