Rozhodnuto! Řecko dostalo tři podmínky

Ministři financí eurozóny ve čtvrtek stanovili tři podmínky, které musí Řecko splnit, aby získalo novou finanční pomoc, a to včetně schválení nových úsporných opatření řeckým parlamentem. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

reklama

"I přes významný pokrok dosažený v posledních dnech, neměli jsme ještě všechny potřebné elementy na stole k tomu, abychom dnes přijali rozhodnutí," uvedl šéf tzv. Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker po čtvrtečním jednání v Bruselu.

Další schůzka ministrů financí eurozóny by se podle něj měla konat příští středu, pokud budou splněny všechny podmínky.

První z podmínek je, aby řecký parlament v neděli schválil dohodnutá úsporná opatření. Druhá podmínka Řeky zavazuje k tomu, aby dokázali, že tato opatření podpoří a dodrží i po nadcházejících parlamentních volbách.

"Poslední podmínkou jsou další strukturální škrty ve výdajích o 325 milionů eur pro rok 2012. Je rovněž nutné 'silné politické ujištění' od koaličních lídrů, že budou provádět úsporná opatření," řekl dále Juncker.

"Všechna tato opatření jsou důležitá pro zajištění hladkého provádění programu i po nadcházejících všeobecných volbách. Tyto tři podmínky, které jsem zmínil, musí být splněny, než budeme moci přijmout rozhodnutí,“ zdůraznil Juncker.

Eurogroup podle něj uvítala záruky poskytované řeckou vládou ohledně toho, jaká všechna nezbytná opatření budou zavedena v nejbližších dnech.

Trojka, tedy Evropská unie, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB), podle Junckera ještě pracuje na analýze udržitelnosti zadlužení. "I na základě této práce, padne konečné rozhodnutí příští týden,“ sdělil Juncker.

"V této souvislosti se sejde pracovní skupina Eurogroup příští úterý a na středu jsem svolal na zasedání Eurogroup pod podmínkou, že výše uvedené podmínky budou v Řecku zavedeny," dodal šéf Eurogroup.

Evropská unie podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehna zvažuje, že otevře vázaný řecký účet, který by zablokoval část státních příjmů k zajištění splacení záchranných půjček. "Zvažujeme to vážně," uvedl po zasedání ministrů financí eurozóny Rehn. Francouzsko-německý návrh na vytvoření takovéhoto účtu bylo podle Rehna "jednou z možností pro posílení dohledu a účinné provádění programu".

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos zahájil ostrý útok na konzervativního volebního soka Antonia Samarase, když po schůzce ministrů financí eurozóny uvedl, že budoucnost Řecka v eurozóně spočívá pevně v rukou Samarase. Poté, co ministři financí eurozóny odmítli na svém čtvrtečním jednání schválit druhý záchranný program a stanovili tři podmínky nutné k jeho schválení, Venizelos uvedl, že jeho kolegové "vzali v úvahu, že Samaras dosud nepodepsal" dopis ohledně škrtů a reforem.

"(Konzervativní) strana se musí rozhodnout - zda chce zůstat v eurozóně, musí to říct jasně," řekl Venizelos.

Řecko čerpá od května roku 2010 mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,75 bilionu Kč). Tato částka ale nebude stačit, loni v říjnu se tak eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý záchranný balík - tentokrát za 130 miliard eur (přibližně 3,25 bilionu Kč). Řecku bez nového úvěru hrozí už v březnu bankrot.

Atény jednají s tzv. trojkou, tedy EU, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou o dalších krocích, které by měly nastartovat právě druhý záchranný balíček Řecka v hodnotě 130 miliard eur. Kromě trojky musí ale Atény jednat také se soukromými věřiteli, kteří by měli smazat část ze svých pohledávek vůči Řecku ve výši 350 miliard eur.

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu už řadu týdnů. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky