Miliony za plzeňskou Škodu šly do Karibiku

Tajemná firma Cokeville z Britských Panenských ostrovů neinkasovala provize jen ze zakázek kolem pražského Dopravního podniku. Před třemi lety dostala miliony korun i za rady při prodeji plzeňské Škody Power, informuje ve středečním vydání deník MF DNES.

reklama

Nedávno se ukázalo, že Cokeville inkasoval miliony korun za rady firmám, které získávaly zakázky od pražského Dopravního podniku. Angažovala se však i při prodeji Škody Power, nejcennější části plzeňského strojírenského gigantu Škoda. Podle kontraktu měl Cokeville dostat provizi celkem 130 milionů korun z prodejní ceny Škodovky, uvádí MF DNES.
 
Proč by měli majitelé Škody Power platit karibské firmě za rady při hledání kupce, je záhada. V té době už totiž běžela hlavní jednání s korejským Doosanem, který také za dva měsíce firmu za 11,5 miliardy korun koupil. Prodej Škody Power byl výborný obchod. Celou Škodu její majitelé od státu získali zhruba za 800 milionů korun. O pár let později jen její energetickou část, "nakrmenou" mimo jiné dobrými zakázkami od ČEZ, prodali za více než 11 miliard, popisuje MF DNES.
 
Ke komu tyto prostředky přišly? I v tom už je podle deníku jasno. Většinovými vlastníky celé Škody byli manažeři z týmu, který kolem sebe soustředil původní ředitel firmy Martin Roman, pozdější šéf ČEZ. MF DNES získala úřední dopis, který potvrzuje, že získání většinového podílu ve Škodě měli manažeři od začátku domluvené. Jeho autorem je švýcarský právník Daniel Bloch. Píše jménem českého kolegy Josefa Brože. Jeho klienty byli právě manažeři Škody. Stát, který manažery v té době de facto zaměstnával, tak přinejmenším uvedli v omyl. O jejich angažmá totiž oficiální místa nic nevěděla.
 
Ne zcela jasná je role Martina Romana. Podle dokumentu měl původně nárok na největší podíl. Jenže ten byl pak převeden na jeho právníka Josefa Brože. A zde se kruh uzavírá. Právě Brož je tím, kdo měl podle smlouvy zatím neznámé firmě Cokeville propojené s politickými obchody a lobbisty platit celkem 130 milionů korun za blíže nespecifikované rady, píše MF DNES.

Témata: škoda plzeň

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky