Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřiměřené zvyšování mezd povede k hromadnému uzavírání venkovských prodejen

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Líbivá politika odborů ohledně požadavku na zvyšování mezd v českém maloobchodě se sice dobře poslouchá, ale hůře realizuje. V českém maloobchodě se zvyšují mzdy, ale jde to pouze do takové výše, která odpovídá hospodářským výsledkům. Zejména v oblasti venkova, kde se hospodaření pohybuje kolem nuly nebo i pod ní, je zvyšování mezd velmi citlivé téma.

Jedním ze základních cílů AČTO na českém trhu je udržení obchodní obslužnosti venkova na potřebné úrovni, což ale bohužel znamená i za cenu přiměřených mezd. Odbory by si tak měly vybrat. Buď podpoří naší snahu v této oblasti, nebo nepřiměřeným zvýšením mezd dojde k dalšímu hromadnému uzavírání venkovských prodejen z důvodu nárůstu jejich ztrátovosti.

V době, kdy jsem působil ještě jako prezident Svazu obchodu, si pamatuji, a někteří odboráři jistě také, že jsem právě na základě požadavků odborů jednal s vybranými zahraničními řetězci, na které přicházely stížnosti z řad vlastních zaměstnanců. Řešili jsme špatné zacházení, šikanu vůči nim ze strany vedení prodejen apod.

Následně jsme do řad zaměstnanců ryze českého maloobchodu přijímali mnoho bývalých pracovníků nadnárodních řetězců, kteří vyměnili lépe placenou práci v zahraničním řetězci za vstřícné prostředí tradiční české prodejny. Oceňovali totiž lidštější přístup a často konstatovali, že výše mzdy není pro jejich spokojenost vždy to nejdůležitější, informuje Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy