PMI poklesl na roční minimum

Český index nákupních manažerů ve výrobě v srpnu poklesl o 0,5 b. na 54,9 b. Trh očekával pokles na 55,2 b. Index tak pokračuje ve výrazném letním propadu. Tříměsíční průměr indexu klesl na 55,7 b., nejníže od září 2017.

Ilustrační fotografie
reklama

Za poklesem indexu stojí především slabší růst výroby a pomalejší růstu nových zakázek. Růst výroby byl podle firem nejpomalejší od loňského srpna. Domácí poptávka je sice stále robustní, ale nepravidelnější. Nově respondenti hlásili, že se jim dařilo lépe vyplňovat volná pracovní místa i přes extrémně nízkou nezaměstnanost. Nicméně situace na pracovním trhu je stále velmi napjatá, jak dokazuje červencový konjunkturální průzkum ČSÚ, ve kterém více než 37 % průmyslníků vnímá nedostatek pracovní síly jako hlavní bariéru k expanzi.

Firmám také výrazně vzrostly náklady kvůli omezeným výrobním a dodavatelským kapacitám a silnému růstu globálních cen vstupů, zejména oceli. Důvěra firem v srpnu poklesla na nejnižší úroveň od prosince 2016, ale stále je pozitivní. Respondenti si slibují silnější zákaznickou poptávku a investice do nových technologií.

Index mírně klesl v Německu, Polsku a v celé eurozóně. Přesto se český PMI drží nad hranicí 50 bodů již dvacátým pátým měsícem v řadě. Navzdory sestupnému trendu český index ve výrobě nadále naznačuje pokračování nadprůměrného růstu české ekonomiky. Pro tento rok odhadujeme průměrný růst HDP nad 3 %.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky