Nezodpovědné, nebezpečné. Ekonom hodnotí nová pravidla zvyšování důchodů

Koaliční vláda poslala do Sněmovny návrh, který má kabinetu umožnit zvyšovat penze víc, pokud by valorizace podle pravidel zákona měla být nízká. To je ale podle některých krajně nezodpovědné.

Ilustrační fotografie
reklama

Kabinet by podle návrhu novely měl mít možnost zvýšit penze až o 1,7 procenta, pokud by ceny a mzdy v Česku nerostly a valorizace by měla být nízká. Podle autorů návrhu by si zvýšení penze o 1,7 procenta vyžádalo další výdaje ve výši 0,3 procenta HDP. V loňských hodnotách to odpovídá zhruba 14 miliardám korun. Změna valorizace by se neměla týkat jen penzí, ale i příplatků k důchodu. 

"Vláda svým rozhodnutím otvírá dveře rozpočtové neodpovědnosti v budoucnu. Diskrece vládě ke zvýšení penzí maximálně o 1.7% se na první pohled nezdá být tak zásadní. Zásadním problémem ovšem je, že nejde ve státním rozpočtu o jednorázový výdaj, nýbrž o trvalé zvýšení základny pro výpočet penzí v každém následujícím roce. Pokud by nastaly podmínky pro uplatnění této diskrece vlády dva nebo tři roky po sobě, mohlo by opatření rozvrátit veřejné finance," hodnotí ekonom společnosti UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Směr, který tímto rozhodnutím země nabírá, je o to nebezpečnější, že Česko nedisponuje na rozdíl od většiny sousedních zemí žádnou ústavní pojistkou, která by chránila veřejné finance před neodpovědným chováním politiků v budoucnu. Ústavní zákon o rozpočtové neodpovědnosti leží už několik let v parlamentu, aniž by se jeho schválení přibližovalo. Je třeba myslet na to, že při budoucích volbách nemusí být karty rozdány tak šťastně, aby se strany vládní koalice vzájemně hlídaly před velkými prohřešky proti fiskální disciplíně," dodal ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz.
 
Proti návrhu se staví i řada opozičních politiků. "Předvolební populismus vlády. Chce zvyšovat důchody bez zákona. Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš překonali i Jiřího Paroubka a jeho marťany," uvedl Zbyněk Stanjura (ODS).

"Není možné, aby o valorizaci důchodů rozhodovala samostatně pouze vláda. Ta by tímto získala nástroj pro zcela populistická rozhodnutí o zvyšování důchodů např. před volbami. Zvýšení důchodů nad rámec standardní valorizace je mimořádný krok, za který by měl vždy převzít zodpovědnost celý zákonodárný sbor. Současná koalice neřeší skutečný stav důchodového systému a po zrušení 2. pilíře přichází s dalším nesystémovým a populistickým opatřením. Budoucností důchodového systému se nezabývá a ignoruje problémy, které mu v následující době hrozí," upozornila ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz, expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak tvrdí, že jde o pozitivní změnu. "Vláda dostane nově možnost výrazněji zvýšit penze. Doposud byla vázána rigidním pravidlem, které například vedlo k letošní nízké valorizaci jen o 40 korun. Pokud bude schválena změna zákona, kterou jsme dnes navrhli, bude mít vláda prostor svým rozhodnutím zvýšit meziročně důchody alespoň o 1,7 %, pokud nebudou inflace a růst reálných mezd umožňovat valorizaci ještě vyšší," podotkl na facebooku.

"Koaliční vláda už na začátku svého fungování obnovila plnou valorizaci penzí podle inflace. Snížili jsme DPH na léky, obnovili jsme slevu na dani pro pracující důchodce. Změna pravidel ve výpočtu valorizace penzí je dalším důležitým krokem, kterým se snažíme zlepšovat život seniorů v naší zemi," dodal.

"Zvyšování důchodů v řádech desetikorun považuji za výsměch lidem, kteří celý život pracovali a odváděli peníze do důchodového systému, proto si zaslouží si důstojné podmínky," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). "Podobný návrh jsem nesla na vládu už v loňském roce a jsem opravdu ráda, že tentokrát se podařilo v koalici najít shodu," dodala.

Témata: důchody | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky