Důchodci dřeli, tohle vůči nim není fér

Podle návrhu, který schválila vláda, by měli senioři dostat jednorázový příspěvek 600 korun. Zatímco předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák příspěvek vítá, členka výboru pro sociální politiku TOP 09 Jitka Chalánková varuje, že se nejedná o systémové řešení.

Ilustrační fotografie
reklama

"Kdybychom se zeptali důchodců, tak nám určitě potvrdí, že je pro ně rozdíl, jestli dostanou či nedostanou 600 korun. My jsme jako sociální demokracie navrhovali valorizaci od ledna příštího roku 1,8 procentního bodu, což by znamenalo přidání asi v průměru 200 korun důchodcům, bohužel tento návrh nebyl akceptován našimi koaličními partnery, takže tohle je kompromisní řešení, jak tedy situaci důchodcům vylepšit," řekl Sklenák Radiožurnálu.

Chaánková nepopírá, že je spousta důchodců, pro které 600 jednorázově je přínosem, nejedná se podle ní ale o systémové řešení. "Tento krok je vytržený z kontextu a jsme velice rádi, že valorizaci důchodu může stanovovat pouze zákon a nesklouzáváme k těm populistickým řešením. Pokud zákon stanovil, a to si prosadila současná vládní koalice, která je složena z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, že bude valorizace důchodu postupovat podle celé výše inflace a třetiny růstu průměrné mzdy, je jasné, že jim nevychází přidání důchodcům tak, jak by populisticky očekávali a proto se snaží ještě, ještě o vyšší laťku," dodala.

Sklenák ale upozornil, že tyto kroky jsou nutné, neboť vláda Petra Nečase v roce 2012 a 2013 snížila valorizaci důchodu takovým způsobem, že poklesly reálné příjmy důchodců. "Dostali jsme se do stavu, že zatímco reálné příjmy zaměstnanců rostou, tak reálné příjmy důchodců klesaly. A dneska důchodci jsou na úrovni asi 115 procent nebo 114 procent roku 89, zatímco ty platy reálné jsou na úrovni někde 168 procent nebo přibližně v této výši. A tohle my chceme změnit," uvedl s tím, že Nečasova vláda nastavila valorizaci takovým způsobem, že zpomalila tempo a důchodci se dostávali do horší situace rok od roku.

"V dobách, kdy my jsme museli šetřit v tom balíčku různých opatření, zejména ve spotřebě, tak zrovna v té době musela být snížena valorizace, ono to skutečně dělá 7 až 10 miliard ročně. To skutečně v tom rozpočtu poznat je. Důchodový účet je tak navázán na státní rozpočet, že tam neustále musíme přidávat každý rok kolem 40 miliard korun. Takže je jenom otázkou, jestli ten důchodový účet a ten státní rozpočet zatížíme více či méně, ale v dluhu jsme vždycky," reagovala Chalánková.

"Na druhou stranu systémové řešení skutečně vyžaduje od celé společnosti, aby se podívali o 20 let dál. O tu generaci, která půjde do důchodu až za 20 let, která bude mít své děti a ty měly možnost nastoupit do spořících systémů a odkládat spotřebu na pozdější dobu. Toto bohužel bylo zrušeno, i když to bylo pouze dobrovolné, byla dána pouze možnost. Průběžný systému má spoustu negativ, to znamená, že nemotivuje k tomu mít děti. Je to opravdu velmi jednoduchý systém, který sice okamžitě vyplácí, ale na druhou stranu má spoustu negativních článků. Tento systém nám skutečně do budoucna výplatu penzí nezachrání," dodala.

Sklenák si ale myslí, že vůči stávajícím starobním důchodcům je to, co říká Chalánková, nekorektní. "Oni tady celý život pracovali, pracovali mnohdy tvrdě a dnes jsou tedy ve věku, kdy jsou odkázáni na to, co jim dá stát, jiné příjmy nemají, a já si myslím, že naší povinností je, abych jim zajistili důstojný život. A kdyby nepracovali, tak nárok na důchod nemají. Takže to jsou všechno lidé, kteří si to své tady odpracovali a teď je zatěžovat tím, že se musíme dívat do budoucna, co jejich děti, co jejich vnuci, to si myslím, že není vůči nim korektní," dodal.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky