Kdo bude živit důchodce? Čísla, která děsí

Dětí se v Česku rodí stále méně, což bude mít mimo jiné negativní vliv i na důchodový systém. Všiml si toho i komentátor Miroslav Macek. Naštěstí je tento trend v posledních letech na ústupu a porodnost se opět začíná postupně, byť nijak dramaticky zvyšovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Macek upozorňuje, že v roce 1974 se narodilo 195 tisíc dětí. "Až budou v důchodu, bude je živit další generace, kupříkladu děti, které se narodily v roce 1999: 89 tisíc..." zamyslel se. 

Porodnost rapidně klesala do roku 1999, poté se ustálila kolem 90 tisíc narozených dětí za rok. V posledních letech se opět začíná postupně zvyšovat, od roku 1993 ale nepřekročila hranici 120 tisíc narozených dětí za rok.

Macek také glosuje také osobu ministra financí Andreje Babiše: "Ministerstvo financí shání tiskového mluvčího a šéfa odboru kanceláře Andreje Babiše. Lustrační osvědčení podmínkou..." píše na webu Viditelný Macek.

Zaujala jej také slova Václava Klause mladšího, která cituje: "Moderní není říkat, že se ve školách nemá dělat nic. Správně „máte získat kompetence k celoživotnímu vzdělávání" a „rozvíjet osobnost člověka, aby byl vybaven sociálními způsobilostmi". Znamená to sice v jádru to samé – destrukci základní vzdělanosti, matematiky, četby a tvrdého studia pro ty nadanější, ale vypadá to odborně a moderně."

"Ve školách musí být vše snadné a zábavné. A jediné umění správného kantora spočívá v tom, tyto dvě věci vyvážit. I když role učitele je pochopitelně také přežitá. Mělo by jít jen o jakéhosi mediátora a pouštěče aplikací moderních technologií. V moderních školách nesmí nikoho nic stresovat, protože i celý svět okolo nás je krásný a přátelský a nám osobně nakloněný. A na to se musíme připravit. Není potřeba dosáhnout žádného úspěchu ve vlastním konání – důležité je, že máte vlastní osobnost. Třeba osobnost mstivého a tupého lenocha," cituje dále Klause.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky