Babiš chce snižovat důchody, tvrdí Kalousek. Prý až o čtvrtinu

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se opět ostře pustil do svého hlavního rivala, Andreje Babiše. Tentokrát jde o důchodovou reformu. Kalousek tvrdí, že zákon navrhovaný Babišem sníží reálné důchody o nemalou část.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

Kalousek se na svém facebookovém profilu vyjádřil k výroku Andreje Babiše ve Sněmovně, podle kterého šéf hnutí ANO do konce června předloží návrh na komplexní strategii důchodové reformy. Ta však bude mít na současné i budoucí důchodce podle Kalouska nepříjemný dopad.

Dle Babišových slov by měla být jednotná a rovná důchodová dávka ve výši třicet procent průměrné mzdy. "Vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu," podotýká Kalousek.

"Pan kolega Kalousek nezklamal. Nejdřív jsme vyzýváni, abychom s něčím přišli a když přijdeme, tak apriori je to špatně. Proto vlastně naše země nikdy neměla žádnou vizi od revoluce, proto nikdy koalice a opozice nebyla schopna nic dát na papír," reagoval Babiš s tím, že české politice vždy chyběla společná vize. "Chtěli jste něco slyšet, tak já to předložím do konce června," vzkázal Kalouskovi Babiš.

Snížení již tak nízkých důchodů by české penzisty rozhodně nepotěšilo. Reforma systému je však podle mnohých expertů potřeba, jelikož současný průběžný systém nebude funkční.

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš se ale dostali do sporu i v otázce daňového zvýhodnění biopaliv. Kalousek argumentuje tím, že zákon, který biopaliva zvýhodní přihraje Babišovu Agrofertu pět miliard!

Babiš ale tvrdí, že Kalousek lže. "Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Tím se řídil Goebbels a teď se tím řídí Kalousek. Kalousek je demagogický lhář," uvedl pro Právo ministr financí. "Preol, firma Agrofertu, jako výrobce nedostává žádné dotace, sleva na spotřební dani je určena pro dopravce a distributory a pro konečné zákazníky, to znamená občany, kteří tankují na čerpacích stanicích biopaliva," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky