Důchodce trpí i díky Drábkově reformě. Podívejte se, jak mu pomohl stát

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se angažuje v případu existenčních potíží důchodce Eduarda Krutiše, nedostal ani po dvou měsících urgencí od Ministerstva práce a sociálních věcí žádné vyjádření. Podle jeho slov první dopis ministerstvo ztratilo, na druhý vůbec neodpovědělo.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

Zcela opačně reagovalo město Znojmo. Na základě upozornění na tíživou životní situaci Eduarda Krutiše, kterou způsobila nedávné Drábkova reforma sociálních služeb, znojemský odbor sociálních věcí a zdravotnictví nabídl důchodci pomoc a řešení.

„Velmi mě mrzí laxní přístup ministerstva práce a sociálních věcí. Po opakovaných urgencích stále nemáme žádnou zpětnou vazbu. Ministerstvo náš dopis nejdříve ztratilo, a tak jsme ho poslali znovu. Nicméně ani poté jsme nedostali reakci na náš podnět," vysvětluje Zdechovský a dodává, že je přístupem ministerstva hluboce zklamán a chce na něj upozornit i premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloše Zemana.

Znojmo nabídlo důchodci okamžitě pomoc

V listopadu 2014 upozornil europoslanec na nedůstojnou situaci pana Krutiše. Poté, co ho osobně navštívil, poslal dopis starostovi Znojma Vlastimilu Gabrhelovi a také ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové-Tominové.

„Starosta Znojma mi sdělil, že sociální pracovnice pana Krutiše navštíví a poskytne mu potřebné informace k řešení jeho situace. Opravdu se tak stalo a město nabídlo pomoc i možné řešení," ocenil Zdechovský vynikající práci odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve Znojmě a také rychlou reakci starosty Gabrhela.

Případ Eduarda Krutiše

Eduard Krutiš chodí o francouzských holích. Bylo mu diagnostikováno celkem deset onemocnění, na které bere celkem šestnáct léků a musí živořit na ubytovně. V roce 2003 mu byl posudkovým lékařem určený třetí stupeň bezmocnosti. Důsledkem tzv. Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na první stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči.

Eduard Krutiš má problém vyjít se svým důchodem a navíc se snížením stupně bezmocnosti nemá nárok na stálou péči. Pečovatelka za ním dochází pouze jednou týdně, což zdaleka nestačí pro jeho potřeby.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky