Důchody nízké, mladí nepracují. Komunista se zlobí

Evropa postupně stárne, mladí lidé nepracují a výše důchodů, které pobírají současní penzisté, jsou žalostně nízké. Takhle vidí dnešní společnost zastupitel města Náchoda za KSČM Pavel Janeček. Podívejte se, co navrhuje.

Ilustrační fotografie
reklama

"Faktem bezpochyby zůstává, že celá Evropa prostě stárne, mladí nepracují, důchody jsou u nás žalostně nízké," tvrdí komunista. Ze statistik vyplývá, že dnes je asi každému šestému Evropanovi více než 65 let. To podle Janečka pro vlády jednotlivých států představuje do budoucna tvrdý oříšek

Proto se mnoho zemí pouští do spekulací co s tím. Na tento problém budou muset dřívě či později podle zastupitele reagovat penzijní systémy a rozhodně se prý neblýská na lepší časy. "Ba naopak, ona výše důchodů je u nás o poznání nižší než v zemích na západ od nás," tvrdí komunista.

Následně Janeček ve svém komentáři připomíná, že starobní penzi v České republice pobírá více než 2,35 milionu lidí a na jednoho penzistu tak spadají více než dva poplatníci. "Devět z deseti Čechů nepovažuje starobní důchody v Česku za patřičné a tři čtvrtiny jsou přesvědčení, že nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb, což je alarmující stav vyžadující změnu," varuje.

Zároveň Janeček nastiňuje jedno z možných řešení, které by problém stárnoucí populace mohlo vyřešit. "Podle mě by měl důchod pokrýt alespoň základní životní potřeby lidí, kteří celý život poctivě pracovali a platili si sociální pojištění, měl by jim zajistit důstojné stáří," tvrdí.

"Kdyby se tu 25 let demokraticky nekradlo v miliardách, tak by určitě zbyly peníze i na důchody. Ve státním solidárním důchodovém pilíři jsem pro zachování prvků zásluhovosti, ale je zřejmé, že bez vícezdrojového financování není pro jeho posílení prostor. Je nezbytné zastropovat věkovou důchodovou hranici nejvýše na 65 letech," uzavírá Janeček.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky