Důchodci se mají lépe... a komunista se rozjel

Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda za KSČM si myslí, že radost z dnešní situace České republiky není na místě. Stagnuje podle něj hladina platů a ani životní úroveň důchodců se nezvyšuje tak, jak by měla. Ve svém komentáři se dotýká i nezaměstnanosti v zemi.

Ilustrační fotografie
reklama

"Na začátku letošního roku skončilo bez práce nejvíce lidí v historii," píše Janeček. "Cifra lidí hledajících práci přesáhla, a to dokonce poprvé v historii existence samostatné České republiky, hranici 600 tisíc," dodává.

Když už lidé zaměstnání seženou, jejich platy prý neobstojí v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. "Naše země končí po 25 letech kapitalismu budovaného pod praporem bezbřehé demokracie někde hluboko ve spodní části tabulky, což je tristní," myslí si Janeček.

Hladina platů podle něj stagnuje právě kvůli vysoké nezaměstnanosti a slabé tvorbě pracovních míst.

"Krize je nejzdlouhavější v oborech využívajících méně vzdělanou pracovní sílu jako je stavebnictví, pohostinství či hoteliérství. Z tohoto důvodu se právě u nižších příjmových skupin přidává na platech vůbec nejméně," říká.

Kvůli krizi se prý zhoršil i vztah českých zaměstnanců k práci. Ti jsou podle Janečka v čím dál větším stresu a zvyšuje se užívání neetických praktik v podnicích. "Podle aktuálních statistik vadí více než 60 procentům pracovníků přesčasy. Polovina obyvatelstva navíc vydělá méně než 111 korun za hodinu," dodává.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že průměrná mzda se po roce 1989 značně zvýšila. "Údajně vzrostla z pouhých 3170 korun v roce 1989 na letošních 25 800 korun, tedy dokonce více než osmkrát. Po zohlednění faktoru inflace se průměrná mzda zvýšila až o neuvěřitelných 52 procent," píše Janeček.

Také se prý zvýšila životní úroveň důchodců. Průměrný starobní důchod se měl zvýšit o téměř 30 procent. Janeček ale s touto interpretací nesouhlasí.

"Čím větší otrávenost a odpor náš krystalický kapitalismus způsobuje, tím silnější odvrat lidí od politiky můžeme očekávat. A toho jsme očitými svědky při nízké účasti u voleb," varuje na závěr.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky