Budeme dřít do sedmdesáti? Důchodci mohou skončit jako žebráci

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se při reformování penzijního systému myslelo na to, že důchod v Česku by měl trvat zhruba 19 až 21 let. Každých pět let by se měla situace podle demografických prognóz vyhodnocovat a následně by se určil věk odchodu do důchodu. Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka by ale tato doba měla být delší a zároveň by se mělo zajistit, aby lidé, kteří odchází do důchodu, neskončili jako žebráci.

reklama

V případě, že se resortu práce podaří prosadit dobu trvání důchodu na 19 až 21 let, měla by podle Dufka komise vyhodnocující věk odchodu do penze zasedat každých 10 let.

"Je potřeba, aby to fungovalo na základě čísel a ne zbožných přání. Je velice důležité, abychom si řekli, za jakých podmínek bude moci občan odejít do předčasného důchodu a je potřeba si říct, že budou určité skupiny obyvatel, které nebudou moci tak dlouho pracovat. Nikdo by si asi nepřál, aby jel se šoférem autobusu ve věku 70 let tak, jak to nastavila bývalá vláda," uvedl Dufek v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Pravicová vláda zavedla druhý pilíř penzijní reformy, který se v současnosti likviduje, to podle Dufka nebyl správný krok. "V některých privátních oblastech na tom občan prodělal. Každá vláda nejvíc bere od těch nejchudších, takže my bychom chtěli, aby se jim aspoň na konci pracovní éry vrátily finanční prostředky. Ne že tady budeme neustále platit státu a nakonec, když půjdeme do důchodu, půjdeme o žebrácké holi, protože zjistíme, že nic nemáme," rozohnil se Dufek.

"Jsme toho názoru, že by tady měl být určitý systém, kdy skrze kolektivní vyjednávání by mohly určité skupiny resortně spravovat tyto důchodové účty. Myslíme si, že to je lepší systém, než když tyto peníze jdou do toho třetího pilíře, který je úplně privátní. Vedle nás je Německo, kde takto to funguje, a je vidět, že ty důchody jsou daleko vyšší, protože tam například zemědělci mají daleko nižší platy, než ostatní část toho segmentu," dodal předseda Asociace samostatných odborů.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová následně přiznala, že zatím ještě není hotový návrh, se kterým by resort oficiálně vyšel ven. "Já to pořád považuji za pracovní materiál, o kterém je potřeba ještě diskutovat. Jsem přesvědčena o tom, že je nutné zastropovat ten věk odchodu do důchodu, a těch 65 let se mi zdá rozumných, ale zase budeme jako u všeho vyvažovat to, co se zdá na první pohled logické, a to si pak v tom státním rozpočtu můžeme dovolit. Je jasné, že musíme u všeho velice pečlivě počítat.

Peníze je lepší nechat si doma v polštáři

Víceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar se domnívá, že že všechny vlády od roku 1989 zcela selhaly v řešení penzijní otázky. "Máme systémovou nutnou reformu penzí, ale to, že na ni čekáme tak dlouho, je prostě ostuda všech, kteří na tom dodnes pracovali. Po tom, co jsme zažili s těmi minulými vládami, tak předminulá vláda našla politickou odvahu, připravilt koncepci. Bohužel jí tak špatně vysvětlila a rozhádala se uvnitř, takže nakonec to byl návrh, který buďto někdo vůbec nepochopil nebo potom přišla další vláda, která ještě předtím, než se ujala vlády, řekla, že vlastně něco takového nepodpoří a rovnou zruší, což vedlo k tomu, že v tom druhém pilíři máme 80 tisíc lidí," uvedl v pořadu Otázky václava Moravce.

Stát je podle něj nyní v situaci, kdy nic nemá a začíná od začátku. "Doufám, že se přestaneme už konečně bavit o tom, jestli zastropovat, nezastropovat, přidat, nepřidat a někdo přijde s návrhem, který skutečně zreformuje celý ten systém. My do těch vyjednávání půjdeme s tím, že my chceme dva pilíře, chceme ten první a modifikovaný třetí a jsme připraveni se bavit o tom, jak by ten třetí modifikovaný pilíř měl vypadat," dodal Špicar.

Dufek se ale domnívá, že občané jsou mnohem zodpovědnější, což dokládá tím, že ve třetím pilíři je skoro 4 miliony občanů České republiky, kteří si sami na důchod přispívají. "V rámci kolektivního vyjednávání se nám velice dobře daří vzájemně přispívat na důchodové připojištění do třetího pilíře, je to součástí kolektivní smlouvy, funguje to a teď jenom jde o to, aby vláda podpořila tento systém. Já jsem navrhl, že by ho mohla podpořit tím druhým pilířem, ale nic nebrání, pokud dostanou penzijní fondy určité mantinely, abychom zůstali jen ve třetím pilíři. Ještě jsme nezažili krach žádného fondu, ale některé fondy a jejich zúročení je tak prach bídné, že je lepší si nechat doma peníze v polštáři," dodal Dufek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky