Důchody chtějí dělit mezi manžele. Vláda má plán

Vláda Bohuslava Sobotky chce bojovat se znevýhodněním žen v důchodu. Řešení má jednoduché. Penzi si budou manželé rovnoměrně dělit. Píše o tom MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Ženy jsou v Česku stále znevýhodňovány v porovnání s muži. Mají nižší platy, část života stráví výchovou dětí. A pak je mnohdy manžel opustí a nechá na holičkách s nízkou penzí.

Vláda to chce nyní změnit. Vymyslela, že by se důchody manželů dělily rovným dílem mezi oba dva. Předseda poslanců ČSSD a expert strany na sociální politiku Roman Sklenák k tomu pro MF Dnes říká: "Vyrovnávalo by to postavení žen, které přijmou roli v domácnosti a starají se o děti, zatímco partner vydělává a získává tak vyšší vyměřovací základ pro svůj důchod. Pokud se rozvedou, žena dnes skončí s výrazně nižším důchodem." Tento návrh má údajně podporu celé koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO.

S nápadem dělit důchody přišel sociolog a předseda sociální komise ČSSD Martin Potůček. Před dvěma měsíci v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl: "V okamžiku, kdy oba dva odejdou do důchodu, tak už spolu nemusejí žít - a rozdíly ve výpočtu důchodů jsou markantní a neodpovídají vkladu, který tito partneři investovali do výchovy dětí. Myslím, že bychom měli uvažovat o změně. Příjmy by se takovým partnerům mohly sčítat a dělit dvěma. Každý by tedy po dobu, kdy se starali o nezaopatřené děti, získával stejnou část pro budoucí výpočet svého důchodu z prvního pilíře. Mohlo by se takto uvažovat dokonce i o společně hospodařících bezdětných párech."

Potůček momentálně na Ministerstvu práce a sociálních věcí vede odbornou komisi pro reformu důchodů. K reformě se vláda zavázala.

Statisticky je dokázáno, že většina rozvedených mužů si v penzi přilepší, jelikož se o svůj příjem již nemusí dělit. Naopak většina žen logicky dostane ještě méně, než kdyby zůstala se svým mužem.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky