Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci dostanou letos přidáno i podruhé. Čtěte

Důchodci dostanou letos přidáno i podruhé. Čtěte

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Čeští důchodci by měli v roce 2014 podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dostat přidáno hned dvakrát. V lednu se budou důchody valorizovat nejdříve a pak druhé zvýšení proběhne v červenci v rámci mimořádné valorizace. Informuje Právo.

MPSV potvrdilo, že se lidem, jenž šli do penze před rokem 2013, by si měli od druhého pololetí letošního roku polepšit v průměru o 271 korun měsíčně.

Těm, kteří odešli do důchodu letos, by pak mohla penze v průměru vzrůst o 76 Kč.

Návrh novely zákona o důchodovém pojištění nyní pošle MPSV do vlády.

Nová koaliční vláda ale otevřeně pro Právo přiznala, že neví, zda se na druhou valorizaci najdou ve státním rozpočtu peníze.

Loni v lednu se důchody v rámci řádné valorizace zvedly v průměru o 137 korun, na začátku roku 2014 to pak bylo průměrně jen o 45 korun.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by kabinet proto měl ministrovi financí uložit, aby peníze zajistil.

Podle návrhu MPSV se to má týkat všech, kteří šli do důchodu před rokem 2013.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy