2013: Penzijní připojištění a jeho pokračování

K čemu dojde při transformaci penzijních fondů? Jak vysoké budou příští rok státní příspěvky a možnost daňových úlev? Jak se liší stávající penzijní připojištění od nového doplňkového penzijního spoření? Mapujeme blížící se změny v takzvaném třetím pilíři důchodového systému.

660
reklama

Na konci tohoto týdne skončí marketingové orgie vázané na poslední šanci sjednat si penzijní připojištění se starými podmínkami. Před Vánoci vám pak stáří budou tradičně připomínat jen reklamy na kloubní preparáty a pomocníky s pamětí – a než si vydechnete, bude tu leden a pohrnou se na vás ze všech stran reklamy na druhý pilíř důchodového systému. Penzijní společnosti do něj totiž musí sehnat poměrně rychle dost oveček. Penzijní připojištění, respektive jeho nástupce – bude se jmenovat doplňkové penzijní spoření, budou tedy zřejmě poněkud upozaděni. I když není pochyb, že penzijní společnosti budou stát i o klienty do renovovaného třetího pilíře. V čem bude nový produkt jiný než stávající připojištění?

Za pozornost stojí především transformace stávajících penzijních fondů, vznik účastnických fondů s možností volby z několika investičních strategií, změna výpočtu státního příspěvku a podmínek pro daňovou úlevu. V rámci seriálu článků o novinkách, které se v příštím roce dotknou našich peněženek, se na všechny změny takzvaného třetího pilíře důchodového systému podíváme blíž.

Změna výpočtu státního příspěvku

Příští rok začnou platit nová pravidla pro výpočet státního příspěvku ve třetím pilíři. Změna se bude týkat jak účastnických, tak i transformovaných fondů. Dojde sice k zpřísnění podmínek pro nárok na státní příspěvek, zároveň však bude možné od státu získat víc než doteď. V roce 2012 měl na státní příspěvek nárok účastník penzijního připojištění, který si měsíčně do fondu posílal alespoň 100 korun, od ledna se tato hranice posune na 300 korun. Minimální státní příspěvek se pak zvyšuje z 50 na 90 korun. Pro ty, kteří měsíčně posílají do fondu méně než 600 korun, bude nový výpočet státního příspěvku nevýhodnější, pokud investujete víc než šest stovek, tak si v roce 2013 polepšíte. Maximálně vám stát tímto způsobem každý měsíc přidá 230 korun, a to v případě, že do fondu pošlete tisícovku měsíčně.

Zajímá vás, na jakou penzi jednou dosáhnete, připravili jsme pro vás
unikátní kalkulačku


Změna v daňovém odpočtu

Spoření v transformovaných a účastnických fondech třetího pilíře může být výhodné i z hlediska daňových úlev. Ročně si díky penzijnímu připojištění totiž můžete od daňového základu odečíst až 12 000 korun. Má to však jeden háček. Odečítat je možné jen peníze, na které se nevztahuje státní příspěvek. Ten se letos vyplácel do výše měsíční úložky 500 korun. Abyste si tak za penzijní připojištění mohli ze základu daně odepsat maximální možnou částku, museli jste za celý rok do svého penzijního fondu poslat alespoň 18 000 Kč. Se změnou výpočtu státního příspěvku pro rok 2013 se zároveň mění i pravidla daňového odpočtu. Jelikož se státní příspěvek bude vyplácet až do výše 1000 Kč, pro odečtení 12 000 Kč ze základu daně byste během příštího roku do fondu museli poslat alespoň 24 000 Kč. Maximální možné daňové úspory tak nově dosáhnete při měsíční úložce 2000 Kč.


Jak využít změny ve svůj prospěch?

Aby se vám podařilo využít změn v třetím pilíři důchodového systému ve svůj prospěch, musíte správně vyhodnotit svou aktuální situaci. Možnost přechodu z transformovaného do účastnického fondu bude vždycky, takže se s tímto krokem zbytečně neunáhlujte. Pak už totiž není cesty zpět. Nejprve se tedy soustřeďte na to, abyste měli nárok na zajímavou státní podporu. K tomu je potřeba měsíční úložka alespoň 300 korun, v ideálním případě pak tisícovka. Pokud se vás týká optimalizace daňové zátěže, můžete k tomu využít i třetí pilíř. Měsíčně si ale musíte spořit alespoň 1100 korun, pro získání maximální možné daňové úspory jsou to dokonce dva tisíce. Jestliže máte v plánu odejít do předdůchodu a postupně čerpat peníze naspořené v penzijních fondech, budete muset přestoupit do účastnických fondů. Stejné řešení se vám nabízí i v případě, pokud jste nespokojení s ultrakonzervativním hospodařením transformovaných fondů a máte chuť a nervy na to risknout investování napříč účastnickými fondy.

Celý článek na Penize.cz

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky