Bohatým vyšší daně. Komunisté hledají podporu pro svůj návrh

Komunisté chtějí bohatým radikálně zvýšit daně. Čím vyšší příjem člověk má, tím vyšší daň by měl podle nich platit. Ti nejbohatší by pak státu odváděli více než třetinu ze svého příjmu. Počítá s tím návrh, který KSČM teď poslala do sněmovny.

Ilustrační fotografie
reklama

"Vracíme se do dob, kdy byly 4 daňová pásma nejsou to extrémní sazby," vysvětluje místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Jenže jak pro koho. Lidé, kteří berou měsíčně do 11 tisíc korun hrubého by si polepšili. Ti, kteří by spadali do druhého pásma by zůstali na svých, to znamená, že by platili stejnou daň jako platí teď všichni - tedy 15 %.

Pak už by daň oproti té současné jen rostla a ti, kteří si měsíčně přijdou na zhruba 83 a půl tisíce korun a více už by státu odevzdali více než třetinu ze svých příjmů. "Prostě větší daně budou platit milionáři a velké firmy," shrnuje komunistický návrh Dolejš.

Zásadní je pro komunisty podpora sociální demokracie, která dříve progresivní daň také prosazovala. Teď je ale zdrženlivější. "Je třeba mít řadu analýz a potom podle toho stanovit i jednotlivé sazby progresívního zdanění," říká místopředseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Pravice je absolutně proti. "My jsme naopak pro co nejjednodušší daně. Vůbec si nemyslíme, že progresivní daň z příjmu je správné řešení," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podobně mluví i TOP 09. "To je návrh který nabádá k co nejnižším výdělkům a odrazuje od výdělků vysokých , takže v první fázi se chvilku přerozdělují peníze a pak už se přerozděluje jen bída," vysvětluje pohled strany Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí pod taktovkou hnutí ANO už začalo připravovat svůj vlastní návrh zákona o daních z příjmu. "Na našem závazku nezvyšovat daňové zatížení se nic nemění," doplnil ministr financí Andrej Babiš.

O případné změně výše daní by prý ale měla rozhodovat až další vláda po příštích volbách.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky