Daňové změny podle Babiše přehledně: Co zlevní a jak si polepšíme?

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil daňové novinky. Šéf státní kasy nám chce zlevnit knihy a léky. Drobně by si měli polepšit i rodiče s dětmi a pracující senioři. Podívejte se na náš velký přehled, co na nás Babiš, Sobotka a spol. chystají.

660
reklama

Je to teprve návrh, ale má velkou šanci projít, protože vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají ve Sněmovně pohodlnou většinu. Strážce státní kasy Andrej Babiš chystá od příštího roku několik daňových změn, které se dotknou takřka každé domácnosti.

Zavede totiž třetí sazbu daně. Ta by měla být 10 % a měli by do ní spadnout léky a knihy, vládní koalice ještě jedná o tom, že by tam měla být i dětská výživa. "Navrhovala to KDU-ČSL, tam máme trochu problém se sazebníkem," uvedl ministr financí Babiš.

Babiš a jeho tým by rád prosadil desetiprocentní třetí sazbu daně, sociálním demokratům včele s premiérem Bohuslavem Sobotkou by se ale líbila spíše pětiprocentní. Nicméně podle všeho ale spíše projde Babišův návrh. "Pětiprocentní sazba představuje asi 8 miliard korun a bude to předmětem dalšího jednání," věří poslanec ČSSD Václav Votava. 

Od roku 2015 by stát měl ulevit i pracujícím důchodcům. Ty v současnosti nemají nárok na žádné slevy a platí daně v plné výši. Příští rok jim vládní koalice přisoudí slevu, která byla zrušena k roku 2013 a dříve byla 2070 korun měsíčně (24 840 Kč ročně). Pokud by byla stejná jako před zrušením, důchodci by si mohli polepšit i o několik tisícovek měsíčně.

Krom toho by si mohli přilepšit i rodiny s dětmi, od následujícího roku by totiž mohla být sleva na druhé a další dítě 1217 Kč měsíčně (14 604 Kč ročně), tedy o sto korun více než v současnosti. I to by mohlo pro rodiny s dětmi znamenat přilepšení jejich rozpočtů.

Další daňové změny plánuje ministerstvo financí od roku 2016. Babiš a spol. chtějí zrušit superhrubou mzdu a daň z příjmů by se opět měla počítat jen z hrubé mzdy. Výsledná daň by tak mohla být u nižších příjmů o stovky korun nižší.

Témata: daně | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky