Populistická petice vinaře před daněmi neochrání

Členové jihomoravské ODS hodlají proti návrhu ministerstva financí na zavedení daně z vína bojovat prostřednictvím svých zástupců ve sněmovně, nikoliv populistickými peticemi. Na svém pravidelném zasedání o tom rozhodla regionální rada ODS, řekl agentuře Mediafax kandidát na hejtmana Jiří Crha.

660
reklama

Crha se proto nepřipojí k petici proti zavedení spotřební daně z vína, kterou rozšiřuje po regionu politické vedení hejtmanství složené ze sociálních demokratů a lidovců. Vůči nim je totiž ODS na jižní Moravě v opozici.
 
"Jsem přesvědčen, že zavedení spotřební daně z vína jsme schopni zabránit jedině jednáním na vládní úrovni, prohlásil Crha.
 
Samotnou petici považuje jihomoravská ODS spíše za populistické gesto, které problém rozhodně nevyřeší. "Myslím, že nyní je potřeba jednat, a ne sepisovat deklaratorní petice. Ministr financí moc dobře ví, kolik lidí jeho návrh popudil a obávám se, že obdrží li jejich jmenný seznam, jeho postoj to neovlivní. Právě z tohoto důvodu svůj podpis k petici nepřipojím," doplnil Crha.
 
Jihomoravská ODS oslovila s žádostí o podporu přímo premiéra Petra Nečase. Úvodní jednání se již uskutečnilo a premiér podle Crhy slíbil, že se bude celou záležitostí společně s jihomoravskými poslanci zabývat.
 
Proti plánovanému zavedení spotřební daně z tichého vína protestují na jižní Moravě především ČSSD a KDU-ČSL. Plán ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) zdanit drobné vinaře se nelíbí ani jeho spolustraníkům. Pro návrh proto ve sněmovně nezvednou ruku například místopředseda hospodářského výboru Jan Husák ani šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky