Podle jakých kritérií Češi nejčastěji vybírají nábytek?

Kvalita, design a cena. Podle těchto tří kritérií Češi nejčastěji vybírají nábytek. Naproti tomu zkušenost s prodejcem či snadná doprava nehraje při nákupu tak velkou roli. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu e-shopu MT nábytek. Zatímco pro mladé do 24 let je nejdůležitější design, u starších lidí rozhoduje kvalita.

Ilustrační fotografie
reklama

Téměř dvě třetiny Čechů při výběru nábytku nejvíce přesvědčí jeho kvalita. Ukázal to průzkum, který zrealizoval tuzemský e-shop MT nábytek na nábytkářském veletrhu Mobitex. Stejně tak si respondenti vybírají nábytek podle jeho designu a ceny. „Design je při výběru nábytku podstatným kritériem pro 59 procent zákazníků, cenu zmínilo 43 procent. Už tak neplatí, že by cena nábytku pro tuzemské zákazníky byla nejdůležitější,“ představila výsledky průzkumu Petra Triščíková z e-shopu MT nábytek. Naproti tomu zkušenost s prodejcem je důležitá pouze pro 15 procent a jen jedno procento dotázaných uvažuje při koupi vybavení nad možností snadné dopravy.

Trendy nákupního chování se však různí na základě věku zákazníků. U respondentů ve věku 15 až 24 let vede design, který je důležitý pro 70 procent z nich. Naopak v kategorii 35 až 44 let zmínilo nejvíce dotázaných kvalitu, a to konkrétně 77 procent. „Pro mladé lidi, kteří se dobře orientují na českých i zahraničních e-shopech s nábytkem, je logicky vzhled i design nábytku důležitý. S rostoucím věkem respondentů však musí nábytek splňovat i další kritéria,“ vysvětlila marketingová specialistka e-shopu MT nábytek.

Při nakupování se zákazníci taktéž řídí novými trendy. Inspiraci a informace hledají nejčastěji na internetu. „Tři čtvrtiny respondentů hledají aktuální trendy na internetu a v e-shopech, polovina na veletrzích a necelých 44 procent v časopisech o bydlení. U přátel a známých se pak inspiruje přibližně každý šestý,“ doplnila Petra Triščíková z největšího tuzemského e-shopu s nábytkem MT nábytek.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 593 respondentů. Uskutečnil se mezi 20. a 23. dubnem na mezinárodním nábytkářském veletrhu Mobitex v Brně.

Témata: bydlení | nábytek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky