V zimě můžete ušetřit tisíce za vytápění. Víte jak?

Dálkové ovládání spolu se vzájemným propojením jednotlivých prvků domácnosti dodává uživateli nejen značný komfort, ale v zimě se zároveň výrazně projevuje i na úsporách za vytápění. Při využití komplexního systému inteligentní domácnosti to může podle firem působících v tomto odvětví znamenat okolo třetiny ušetřených nákladů. K finanční úspoře však pomohou i jednotlivé prvky domácnosti, v zimním období se jedná především o termostaty, stínicí techniku a pohybová čidla v interiéru.

Ilustrační fotografie
reklama

Krátké dny, nízké teploty a zhruba třetinová doba slunečního svitu oproti létu. Proti těmto vnějším podmínkám se velká část českých domácností snaží v zimě obrnit různými variantami vytápění, při stoupajících cenách energie si však zároveň klade otázku, jak ušetřit. Kromě citlivého zacházení s topením tomu mohou pomoci i jiné prvky v domácnosti. Jejich účinnost z hlediska úspor za vytápění se přitom zvyšuje, pokud jsou vybaveny moderními technologiemi, které umožňují napojení na systém takzvané chytré domácnosti.

Podle Jaroslava Zemana, jednatele společnosti Somfy, která působí v oblasti chytrých domácností a motorizace stínicí techniky, má konkrétní prvek vliv na úsporu především tehdy, pokud je vhodně používán. „Když si uživatel nainstaluje například stínicí prvek a pak není doma, přičemž tento prvek nereaguje na vnější vlivy, může být jeho účinnost z hlediska úspor za vytápění nulová. Pokud však díky domácí automatizaci dochází k reakcím na vnější okolnosti, je dosaženo maximální možné úrovně,“ uvedl.

Vytápění sluncem znamená nejvyšší úsporu

V případě stínění jsou v zimě nejúčinnějším řešením předokenní rolety. Jejich součástí jsou i speciální prvky zaručující výborné tepelně-izolační vlastnosti, kterých je možné dosáhnout i bez automatizace. Výrazně se to projevuje především v noci, kdy rolety přispívají k udržení tepla v interiéru a brání ochlazování z okolí. „Domácnost proto není nutné tolik vytápět jako bez použití rolet. Celková úspora se dle našich výpočtů pohybuje okolo deseti procent. Především u větších objektů se tak může jednat o tisíce korun ročně. Při propojení s dalšími automatickými systémy pak samozřejmě úspora dále stoupá,“ uvedl Jan Malysz, obchodní ředitel společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínicí techniky a garážových vrat.

Význam stínicí techniky zdůrazňují i další odborníci působící v segmentu chytrých domácností. „Někdy stačí vytáhnout stínění a je zatopeno. V takovém případě je úspora nejvyšší, to ale samozřejmě není možné vždy,“ uvedl s odkazem na menší počet slunečných dnů v zimě Ondřej Brynych ze společnosti Loxone, která působí na poli chytrých domácností.

Úspory ovlivňuje orientace domu či plocha oken

Dalším výrazným prvkem jsou takzvané chytré termostaty, které umožňují odkudkoliv nastavit optimální teplotu domácnosti a pak ji udržovat. Nedochází tak ke zbytečnému přetápění místnosti. Pokročilejší varianty pak reagují i na vzdálenost uživatele od domu či na vnější povětrnostní podmínky a předpověď počasí. Větším úsporám za vytápění mohou pomoci i pohybová čidla v interiéru, která zaznamenávají, zda se místnosti či bytě někdo nachází. Pokud je na senzory napojený například právě chytrý termostat, může na základě aktuálního stavu regulovat teplotu díky nastavenému schématu dle potřeby a bez zásahu uživatele.

Ačkoliv úspory mohou podle společností působících na poli chytrých domácností dosahovat až 30 procent, jedná se spíše o horní hranici. „Záleží na celé řadě faktorů, například na orientaci domu, ploše oken či počtu slunečných dní v daném roce,“ doplnil Jan Malysz. Výši úspor také výrazně ovlivňuje fakt, zda se domácnost nachází v bytovém či rodinném domě, kde platí jiná pravidla pro rozúčtování tepla. Významnou roli hrají také zvyky spojené s topením v zimě, pokud jsou totiž lidé zvyklí výrazně topit celé dny, i když nejsou doma, může jim k nemalým úsporám dopomoci pouze samotný chytrý termostat.

Další vylepšování v budoucnosti

V českých podmínkách však odborníci především u rodinných domů doporučují směrem k co největším úsporám vzájemné provázáním jednotlivých prvků. „Synchronizací stínění s povětrnostními čidly, systémem vytápění, chytrým termostatem a pohybových čidel lze dosáhnout maximální úrovně automatizace a komfortu domácnosti. Jedná se v současnosti o nejvyspělejší řešení, které z hlediska nákladů za vytápění poskytuje především ve velkých domech mimořádně vysoké úspory,“ řekl Malysz.

Pokud se tedy uživatel nachází mimo domov a vysvitne slunce, systém chytré domácnosti vypne pomocí termostatu topení, vytáhne stínicí techniku, a domácnost vytopí slunečním zářením. „Výhodou je i skutečnost, že pohyb rolet či žaluzií dává zdání, že v domácnosti někdo je, i když jsou uživatelé například na dovolené. I přes jejich nepřítomnost tak systém odradí potenciální zloděje,“ nastínil přidanou hodnotu Malysz.

Podle odborníků přitom zhruba třetinová úspora za vytápění ještě nemusí být konečným číslem. Výrazně se na tom totiž podílí moderní technologie a jejich neustále vylepšování. „V posledních letech se programátorům podařilo zlepšit opravdu hodně. U stávajících majitelů stačilo aktualizovat software a měli rázem efektivnější domácnost. Věřím, že je stále co zlepšovat. Tato možnost aktualizace je jeden ze zásadních rysů, která odlišuje chytré elektroinstalace dneška od těch z minulosti,“ uzavřel Brynych.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky